Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka w sosie pomidorowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

fasola Jaś 300 gram
boczek wędzony 5 plastrów
kiełbasa śląska 5 pętek
cebula 3 sztuki

sos

koncentrat pomidorowy 200 gram
Majeranek suszony Prymat 4-5 łyżeczek
Kminek mielony Prymat 0,5 łyżeczki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Porada

Fasolkę w sosie pomidorowym można podawać z ziemniakami lub z chlebem i ogórkiem kiszonym:)

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka w sosie pomidorowym

Kroki postępowania

1
Fasolkę opłukać i na całą noc zalać wodą. Wody o 2 cm wyżej jak fasolki. Następnie wodę odcedzić fasolkę wrzucić do garnka, zalać świeżą wodą, dodać szczyptę soli i ugotować, aż będzie miękka.
Krok 1 - Fasolka w sosie pomidorowym foto
2
Gdy fasolka się gotuje boczek i cebulę kroimy w kostkę a kiełbasę w kółka. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy boczek, po chwili dodajemy kiełbasę, a na końcu cebulę. Wszystko smażymy na złocisty kolor.
Krok 2 - Fasolka w sosie pomidorowym foto
3
Gdy fasolka jest już miękka podsmażone składniki z patelni przerzucamy do garnka z fasolką. Dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, kminek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy i gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu. Jeśli jest zbyt gęste dodajemy odrobinę wody ( nie może być za gęste ani za rzadkie).
Krok 3 - Fasolka w sosie pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak