Fasolka w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • fasola Jaś

    300 gram
  • boczek wędzony

    5 plastrów
  • kiełbasa śląska

    5 pętek
  • cebula

    3 sztuki

sos

  • koncentrat pomidorowy

    200 gram
  • majeranek Prymat

    4-5 łyżeczek
  • kminek mielony

    0,5 łyżeczki
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Fasolka w sosie pomidorowym foto
Fasolkę opłukać i na całą noc zalać wodą. Wody o 2 cm wyżej jak fasolki. Następnie wodę odcedzić fasolkę wrzucić do garnka, zalać świeżą wodą, dodać szczyptę soli i ugotować, aż będzie miękka.
Krok 2 - Fasolka w sosie pomidorowym foto
Gdy fasolka się gotuje boczek i cebulę kroimy w kostkę a kiełbasę w kółka. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy boczek, po chwili dodajemy kiełbasę, a na końcu cebulę. Wszystko smażymy na złocisty kolor.
Krok 3 - Fasolka w sosie pomidorowym foto
Gdy fasolka jest już miękka podsmażone składniki z patelni przerzucamy do garnka z fasolką. Dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, kminek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy i gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu. Jeśli jest zbyt gęste dodajemy odrobinę wody ( nie może być za gęste ani za rzadkie).
Fasolkę w sosie pomidorowym można podawać z ziemniakami lub z chlebem i ogórkiem kiszonym:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat