Fasolka w parmezanowym beszamelu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasolka szparagowa

    500 gram
  • mleko

    200 mililitrów
  • woda

    100 mililitrów
  • masło

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • koperek

    1 pęczek
  • gałka muszkatołowa

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • parmezan starty

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie wg uznania. Odlać 100 ml wody z fasoli, resztę wylać, a fasolkę odcedzić na sitku.

Na patelni zasmażyć masło z mąką, wlać mleko i wodę, poczekać, aż zrobi się gładki beszamel.

Dodać parmezan, szczyptę przypraw do smaku, wsypac fasolkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać, chwilę razem dusić.

Pod koniec gotowania wsypać posiekany drobno koperek.

Podawać od razu, gorące, jako dodatek do obiadu lub jako przekąskę między posiłkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rafał10 05.10.2012 21:36
oooo świetny pomysł... Ty to jednak masz zdolności :)
Małgorzata106 30.09.2012 19:41
rewelacja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat