Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka szparagowa zapiekana z jamón serrano w sosie porowo-śmietankowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasolka szparagowa 300 g
szynka jamon serrano 6-7 plastrów
por (biała część) 1 szt
koperek świeży 3 łyżki
sól
Bułka tarta klasyczna Prymat
śmietana 12-procentowa 150 (do gotowania)

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka szparagowa zapiekana z jamón serrano w sosie porowo-śmietankowym

Kroki postępowania

1
Fasolkę kroję na kawałki ok. 3-4 cm długości i gotuję w osolonym wrzątku ok. 10 minut. Fasolka nie powinna być bardzo miękka.
Krok 1 - Fasolka szparagowa zapiekana z jamón serrano w sosie porowo-śmietankowym foto
2
Szynkę dojrzewającą kroję w niewielkie kawałki i podsmażam do zrumienienia.
Krok 2 - Fasolka szparagowa zapiekana z jamón serrano w sosie porowo-śmietankowym foto
3
Szynkę wykładam cienką warstwą na fasolce w naczyniu do zapiekania.
Krok 3 - Fasolka szparagowa zapiekana z jamón serrano w sosie porowo-śmietankowym foto
4
Pory kroję w półplastry i podsmażam, aż zmiękną. Przyprawiam lekko solą i pieprzem (nie za dużo soli, gdyż szynka jest słona). Następnie dolewam słodką śmietankę i dodaję posiekany drobno koperek.
Krok 4 - Fasolka szparagowa zapiekana z jamón serrano w sosie porowo-śmietankowym foto
5
Sos wylewam na fasolkę. Wierzch posypuję cienką warstwą bułki tartej. Zapiekam w średnio nagrzanym piekarniku ok. 10 minut.
Krok 5 - Fasolka szparagowa zapiekana z jamón serrano w sosie porowo-śmietankowym foto
6
Tak przygotowaną fasolkę podaję na gorąco do różnego rodzaju mięs lub tylko ze świeżym pieczywem.
Krok 6 - Fasolka szparagowa zapiekana z jamón serrano w sosie porowo-śmietankowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 30.07.2013 12:24
smacznie przyprawione danie
V_kuchareczka 30.07.2013 11:15
świetny przepis
Marta11 30.07.2013 07:55
takiej fasolki jeszcze nie jadlam
Róża1 29.07.2013 23:58
ciekawy pomysł:-)
IZABELA29 29.07.2013 21:48
pyszny sposób na fasolkę której mam w nadmiarze
anemon 29.07.2013 21:39
Podoba mi się Twój pomysł na fasolkę, dla mnie to zupełnie nowy pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak