fasolka szparagowa z tofu i sezamem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasolka szparagowa

    200 g
  • tofu twarde

    100 g
  • sezam

    2 łyżeczki
  • pasta curry

    1 łyżka (czerwone curry)
  • woda

    1/2 szklanki
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • ocet winny

    1 łyżka
  • skrobia ziemniaczana

    1/3 łyżeczki
  • sól do smaku

  • olej roślinny

    1-2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do szklanki z wodą dodać skrobię i wymieszać, następnie dodać czerwoną pastę curry, sos sojowy, ocet winny biały lub ryżowy i wymieszać.
Sezam uprażyć na patelni.
Tofu pokroić w kostkę.
Fasolkę umyć i obrać. Podgotować 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić.
Na patelni (najlepiej woku) rozgrzać tłuszcz, wsypać pokrojone tofu i fasolkę. Smażyć 1 minutę. Wlać sos i połowę sezamu, szybko mieszając smażyć, aż sos zgęstnieje, a składniki dobrze się nim pokryją. Dosolić w razie potrzeby.
Serwować na talerze, posypać resztą sezamu.
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 22.07.2016 12:28
pełnowartościowy posilek!
Klausia 25.08.2015 16:23
ciekawe urozmaicenie :)
sylwia_sl 29.07.2014 23:20
dawno nie robiłam nic z dodatkiem tofu więc teraz nadrobię zaległości :)
Ankha 29.07.2014 18:19
Lubię takie połączenia smakowe :)
jasiek 29.07.2014 17:22
zdrowa sprawa
adelajda 29.07.2014 16:19
smaczna fasolka
Alex_M 29.07.2014 15:48
chetnie bym sprobowala :)
Renata22 29.07.2014 15:30
świetny pomysł!
caralajna 29.07.2014 14:28
!zapomniałam o łyżeczce brązowego cukru do sosu!
Joasiek 29.07.2014 14:19
Szparagową lubię ale tofu niekoniecznie mi pasuje ;) może wypróbuje.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat