Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka szparagowa z sosem pomidorowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Fasolka w innej odsłonie. Sos boloński, a zamiast makaronu spaghetti fasolka.

Składniki:

Składniki:

fasolka szparagowa 500 gramów
boczek wędzony 150 gramów
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
pomidory 500 gramów
marchew 1 sztuka
pieczarki 200 gramów
selera naciowego 2 sztuki
bulion warzywny 250 mililitrów
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
parmezan starty 2 łyżki

Porada

W przepisie użyliśmy dwie łodygi selera naciowego.

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka szparagowa z sosem pomidorowym

W garnku z grubym dnem wytopiłem drobno pokrojony boczek. Wrzuciłem posiekaną cebulę, zeszkliłem, dodałem posiekany czosnek. Po minucie startą na średnich oczkach marchewkę. Jak marchewka zmiękła dodałem pokrojone w ćwiartki pieczarki i drobno pokrojony seler naciowy. Dusiłem ok. 5 minut, dodałem pokrojone pomidory bez skórki i pestek, oprószyłem cukrem. Dusiłem aż pomidory się rozpadły. Wlałem bulion, doprawiłem przyprawami i dalej dusiłem bez przykrycia, aż sos zgęstniał.

Ugotowałem fasolkę w lekko osolonym i ocukrzonym wrzątku. Odcedziłem. Ułożyłem na talerzu, polałem sosem, posypałem startym parmezanem i listkami oregano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak