Fasolka szparagowa w towarzystwie żeberek, kaszy, ogórków gruntowych w śmietanie

Fasolka szparagowa w towarzystwie żeberek, kaszy, ogórków gruntowych w śmietanie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Danie obiadowe dla czterech osób. Fasolka szparagowa w towarzystwie żeberek, kaszy, ogórków gruntowych w śmietanie.

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kasza perłowa

    1 szklanka
  • ogórki

    1 kg
  • śmietana 18%

    300 gramów
  • fasolka szparagowa

    700 gramów
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • masło 82%

    2 łyżki
  • żeberka

    4 sztuki
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • pieprz

    0.5 łyżeczki
  • sok z cytryny

    1 łyżeczki
  • ketchup

    2 łyżki
  • papryka wędzona

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:
Najpierw zajęłam się mięskiem, bo wiadomo najdłużej się smaży, niż inne dodatki.
Umyłam żeberka posoliłam posypałam papryką czerwoną wędzoną oraz wysmarowałam je keczupem.
Obsmażyłam i poddusiłam na patelni dobrą godzinkę, by mięsko zmiękło.
Fasolkę szparagową umyłam poobcinałam ogonki i na patelnię. Dusiłam do miękkości i odcedziłam z wody.
Masło rozgrzałam i dodałam fasolkę szparagową obsmażyłam lekko i posypałam bułką tartą. Jeszcze chwilę razem smażyłam i gotowe.
Ogórki gruntowe obrałam, starłam na tarce na grubych oczkach.
Odcedziłam z wody i dodałam śmietanę sól, pieprz i trochę soku z cytryny by miało bardziej wyrazisty smak.
Kaszę ugotowałam w lekko osolonej wodzie.
Musze powiedzieć, że całość super się komponowała. Smacznie treściwie i zdrowo.

SmakolykiJoanny
Jeśli nie macie masła to możecie fasolkę usmażyć na margarynie. Zamiast ogórków gruntowych można wykorzystać nasze kanapkowe :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat