Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka szparagowa w słoikach na zimę
1. Fasolkę obrać i dokładnie umyć. Włożyć do garnka i zalać wodą, zblanszować - od zagotowania wody gotować około 5 minut.
2. Fasolkę przestudzić i ułożyć w słoikach, ja użyłam o pojemności 0,5 l. Do każdego słoiczka wsypać po łyżeczce soli i cukru. Zalać przegotowaną wodą i dokładnie zakręcić słoiki.
3. Wstawić do garnka (na dnie wyłożyć ściereczką lub gazetami). Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika i pasteryzować 60 minut od zagotowania.
4. Po tym czasie wystawić słoiczki z ganka i odstawić na 24 godziny. Ponownie powtórzyć ten proces tj. znowu wstawić do garnka, zalać wodą na wysokość 3/4 i pasteryzować 60 minut od zagotowania.