Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka szparagowa w pomidorowej zalewie do słoiczków.

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasolka szparagowa 1 kg
cebula 3 sztuki
marchew 4 sztuki
koncentrat pomidorowy 200 g
ocet 3 łyżki
olej
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 2 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 sztuki
cukier 3 łyżeczki
sól 0,5 łyżki
chili Prymat szczypta
ketchup 20 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka szparagowa w pomidorowej zalewie do słoiczków.

Kroki postępowania

1
Fasolkę szparagową(żółtą)ugotowałam w lekko osolonej wodzie,a po ugotowaniu odcedziłam.Przestudzoną fasolkę podzieliłam,pokroiłam na mniejsze części i obcięłam jej bardziej wystające ogonki.Cebule pokroiłam w kostkę,marchewkę starłam na tarce na dużych oczkach.Na oleju zeszkliłam cebulę,a następnie dodałam do niej startą marchewkę. Marchewkę z cebulką przez chwilkę jeszcze podsmażałam i po chwili dodałam do warzyw na patelni koncentrat pomidorowy,ketchup oraz pieprz,ziele i liście laurowe.
Krok 1 - Fasolka szparagowa w pomidorowej zalewie do słoiczków. foto
2
Całość zamieszałam i po chwili dodałam do wszystkich produktów umieszczonych na patelni olej(0,5 szklanki)i ocet.Całość jeszcze chwilkę podsmażałam na niedużym płomieniu po czym doprawiłam solą,cukrem,szczyptą chili i bazylią(zużyłam około połowy paczki suszonej bazylii,przeciętnie około pół standardowego opakowania). Wszystko zamieszałam.Przełożyłam na patelnię w pomidorową, doprawioną zalewę z marchewką i cebulą wcześniej ugotowaną fasolkę.
Krok 2 - Fasolka szparagowa w pomidorowej zalewie do słoiczków. foto
3
Zamieszałam zawartość patelni,przez sekundkę tylko jeszcze podgrzewałam.Następnie wyłączyłam palnik i przekładałam gorącą fasolkę do słoiczków.Słoiki zakręcałam i przestawiałam do góry dnem.
W przygotowaniu fasolki tym sposobem dobrze jest użyć dużej patelni na której będzie można pomieścić wszystkie składniki razem.Z tej porcji wyszło mi cztery duże słoiczki plus solidna porcja,którą zjadłam zaraz po przygotowaniu na ciepło w ramach kolacji.Fasolka ma pyszny,wyrazisty smak,jest intensywnie pomidorowa,wyczuwa się w niej posmak niczym ryby po grecku zapewne za sprawą podsmażonej cebulki z marchewkę.Ten sos,ta pomidorowa zalewa świetnie pasuje do szparagowej fasolki.Taką fasolkę można przygotowywać i do słoiczków i bez wekowania jako posiłek,bo jest smakowita i sycąca.Może stanowić świetny dodatek do innych dań,obiadu lub też można zjadać ją sama jako odrębny posiłek.
Krok 3 - Fasolka szparagowa w pomidorowej zalewie do słoiczków. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia19 15.11.2013 13:45
mniam, pyszne
Renataj 15.11.2013 12:09
Pyszny przepis - do wypróbowania w następnym sezonie.
usmiech 15.11.2013 11:26
ciekawy przepis
noninka77 15.11.2013 11:12
pomysł super....szkoda że już nie mam fasolki....chętnie bym zrobiła:)
dodi 15.11.2013 11:09
bardzo ciekawy pomysł
babajaga1969 15.11.2013 10:58
pyszna musi być w pomidorowej zalewie, tak nie robiłam nigdy jeszcze
malaczarna23 15.11.2013 09:20
przepyszne! bardzo lubię
Zdzisław 15.11.2013 08:43
przyda sie na szybkie danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak