fasolka szparagowa po syczuańsku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasolka szparagowa

    500 gram
  • sos z czarnej fasoli

    1 łyżka
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • wino ryżowe

    1 łyżka
  • olej sezamowy

    1 łyżka
  • czosnek

    3 ząbki
  • imbir

    1 łyżeczka
  • papryczka chili

    1-2 sztuki
  • olej do smażenia

  • mięso mielone wieprzowe

    100 gram
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Uwaga, bardzo ostre. Przepis jest dostosowany do europejskiego podniebienia, ale jeśli nie lubicie pikantnych potraw lepiej nie próbujcie :)

Zaczynamy od wymieszania sosu z czarnej fasoli, sojowego, wina ryżowego i oleju sezamowego.

Imbir ścieramy, czosnek i chilli kroimy nie za drobno.

W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej - powinno być go około 1cm. Wrzucamy fasolkę szparagową i smażymy na ostrym ogniu przez około 5-7 minut. Zdejmujemy z ognia, odsączamy na ręcznikach papierowych.

Wylewamy olej, na którym smażyła się fasolka. Na patelnię wrzucamy chilli, czosnek, imbir i pieprz, podgrzewamy nie dopuszczając do przypalenia czosnku.

Dodajemy mieloną wieprzowinę - smażymy krótko. Gdy mięso jest usmażone dodajemy fasolkę i wlewamy mieszankę sosów. Mieszamy i smażymy przez jeszcze około 3 minuty.

Przepis pochodzi od mojej koleżanki z Singapuru, adaptacja do polskich warunków moja :).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
idealme 17.07.2013 11:16
świetnie wygląda! ;)
Mniam 16.07.2013 22:10
Dobry przepis na fasolkę.
meg1984 16.07.2013 22:08
ja się nie boję pikantnych potraw i chętnie bym spróbowała :)
iwi 16.07.2013 21:45
Ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat