Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

fasolka szparagowa po syczuańsku

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

fasolka szparagowa 500 gram
sos z czarnej fasoli 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżka
wino ryżowe 1 łyżka
olej sezamowy 1 łyżka
czosnek 3 ząbki
imbir 1 łyżeczka
papryczka chili 1-2 sztuki
olej do smażenia
mięso mielone wieprzowe 100 gram
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: fasolka szparagowa po syczuańsku

Uwaga, bardzo ostre. Przepis jest dostosowany do europejskiego podniebienia, ale jeśli nie lubicie pikantnych potraw lepiej nie próbujcie :)

Zaczynamy od wymieszania sosu z czarnej fasoli, sojowego, wina ryżowego i oleju sezamowego.

Imbir ścieramy, czosnek i chilli kroimy nie za drobno.

W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej - powinno być go około 1cm. Wrzucamy fasolkę szparagową i smażymy na ostrym ogniu przez około 5-7 minut. Zdejmujemy z ognia, odsączamy na ręcznikach papierowych.

Wylewamy olej, na którym smażyła się fasolka. Na patelnię wrzucamy chilli, czosnek, imbir i pieprz, podgrzewamy nie dopuszczając do przypalenia czosnku.

Dodajemy mieloną wieprzowinę - smażymy krótko. Gdy mięso jest usmażone dodajemy fasolkę i wlewamy mieszankę sosów. Mieszamy i smażymy przez jeszcze około 3 minuty.

Przepis pochodzi od mojej koleżanki z Singapuru, adaptacja do polskich warunków moja :).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

idealme 17.07.2013 11:16
świetnie wygląda! ;)
Mniam 16.07.2013 22:10
Dobry przepis na fasolkę.
meg1984 16.07.2013 22:08
ja się nie boję pikantnych potraw i chętnie bym spróbowała :)
iwi 16.07.2013 21:45
Ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak