Przepis i sposób przygotowania na: fasolka szparagowa po syczuańsku
Zaczynamy od wymieszania sosu z czarnej fasoli, sojowego, wina ryżowego i oleju sezamowego.
Imbir ścieramy, czosnek i chilli kroimy nie za drobno.
W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej - powinno być go około 1cm. Wrzucamy fasolkę szparagową i smażymy na ostrym ogniu przez około 5-7 minut. Zdejmujemy z ognia, odsączamy na ręcznikach papierowych.
Wylewamy olej, na którym smażyła się fasolka. Na patelnię wrzucamy chilli, czosnek, imbir i pieprz, podgrzewamy nie dopuszczając do przypalenia czosnku.
Dodajemy mieloną wieprzowinę - smażymy krótko. Gdy mięso jest usmażone dodajemy fasolkę i wlewamy mieszankę sosów. Mieszamy i smażymy przez jeszcze około 3 minuty.
Przepis pochodzi od mojej koleżanki z Singapuru, adaptacja do polskich warunków moja :).