Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka szparagowa pieczona w sosie barbecue

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

500 g żółtej fasolki szparagowej
pół szklanki sosu barbecue
pół szklanki wody
sól

Sos barbecue

passata pomidorowa 200 g
cebula 2 szt. (średnie)
czosnek 4 ząbki
sos sojowy 2 łyżki (jasny)
ocet winny 2 łyżki
miód 2 łyżki
sos worcestershire
musztarda 1 łyżka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
imbir 1 cm
Liść laurowy suszony Prymat
sól
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka szparagowa pieczona w sosie barbecue

Fasolkę myjemy i odcinamy z niej brzydkie końcówki (ja głównie skupiałam się na tych twardych, same ogonki od czasu do czasu zostawiałam). Gotujemy ją 5 minut, odcedzamy. Wodę mieszamy z sosem bbq. Fasolkę wrzucamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem z wodą, doprawiamy solą, mieszamy. Pieczemy w 200 stopniach, najpierw pod przykryciem, jakieś 25 minut, później bez przykrycia - do lekkiego zrumienienia. Przed podaniem sprawdźcie czy jest ugotowana, różnie się może zdarzyć :).

Poniżej podaję przepis na domowy sos barbecue:

Cebule kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy w garnku z grubym dnem (lub teflonową powłoką) do zrumienienia. Rozdrobniony czosnek dorzucamy do cebuli i chwilę smażymy. Do garnka wlewamy passatę, sosy, ocet, miód, musztardę i doprawiamy papryką i solą. Dokładamy jeszcze jeden liść laurowy i starty na najmniejszych oczkach imbir. Sos gotujemy na niewielkim ogniu tak długo, aż będzie miał konsystencję budyniu, potrwa to około 30 minut, często go mieszamy. Jeżeli macie ochotę, możecie go ostudzić i zmiksować, ja tego nie zrobiłam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 18.07.2017 18:15
świetne, na pierwszy rzut oka myślałam, że to frytki
cukiereczek 14.07.2017 17:42
Ale s rewelacyjny smak
SzczyptaChili 14.07.2017 12:57
Super , takiej nigdy nie próbowałam a wygląda wyśmienicie :)
Ola1984 14.07.2017 10:14
Super pomysł na fasolkę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak