Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka szparagowa na zimno
Sałatka z fasolki szparagowej na zimno to świetne sezonowe danie. Pasuje jako dodatek do mięsa z grilla lub jako kolacja na zimno. Do takiej sałatki można dodać:
- pomidorki koktajlowe
- ser feta
- migdały w płatkach
Fasolkę obieramy z końcówek kroimy na mniejsze kawałki gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Po ugotowaniu odsączamy i studzimy.
Przygotowanie marynaty do sałatki.
Natkę pietruszki drobno siekamy.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Do miseczki lub słoiczka wlewamy olej i ocet balsamiczny dodajemy pietruszkę i natkę pietruszki dodajemy sól i pieprz i czosnek jeżeli ząbek to przeciskamy przez praskę.
Mieszamy składniki sosu.
Zimną fasolkę polewamy przygotowanym sosem mieszamy delikatnie i odstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły.
Taką fasolkę można podać do obiadu albo do dań z grilla.
POLECAM!!!