Fasolka szparagowa na zimno

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasolka szparagowa

    500 g
  • cebulka ze szczypiorkiem

    1/2 pęczka
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • oliwa

    3 łyżki
  • sól

  • ocet balsamiczny

    2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolkę szparagową myjemy, obcinamy końcówki i gotujemy w posolonej wodzie do miękkości. Po ugotowani odcedzamy i odstawiamy do stygnięcia. Do salaterki wlewamy 2 łyżki octu balsamicznego, dodajemy szczyptę soli i trochę pieprzu, mieszamy i dodajemy 3 łyżki oliwy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę z czosnkiem i posiekaną natkę pietruszki, wszystko mieszamy. Łączymy z chłodną fasolką, mieszamy i odkładamy do lodówki na około 3-4 godziny. Podajemy jako dodatek do mięsa, również wyśmienicie smakuje do dań z grilla.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marcia7 17.07.2014 18:00
pomysłowe inne podanie
gosia561 17.07.2014 17:46
ciekawa jest taka na zimno
Kuchenka 18.08.2013 20:48
danie ok .

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat