Fasolka szparagowa marynowana w sosie pomidorowym - do słoika

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola szparagowa

    1,5 kg
  • cebula biała

    250-300 g
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt.
  • koncentrat pomidorowy

    400 g
  • olej

    2/3 szkl.
  • cukier

    2/3 szkl.
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    1 łyżeczka
  • woda

    1,5-2 szkl.
  • ocet 10 %

    2/3 szkl.
  • czosnek

    3-5 ząbków
  • Kucharek przyprawa do potraw

    1 łyżeczka
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1 łyżka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    6 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolkę szparagową (najlepiej młodą, która nie ma łyka) obgotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Cebulę pokroić w paski i zeszklić w oleju, dodać przyprawy, ocet, pastę pomiedorową.
Dusić kilka minut stale mieszając, a następnie dodać wyciśnięty czosnek.
Fasolę odlać i przełożyć do garnka, dodać marynatę i mieszać, aż fasolka będzie nią dokładnie pokryta.
Jeśli sos jest zbyt gęsty - dolać nieco wody.
Fasolką napełnić słoiki i zapasteryzować.

Podawać jako dodatek do obiadu lub potraw z grilla.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 11.03.2014 12:33
przepraszam, ale przeoczyłam to pytanie... ja pasteryzuję na oko - proponuję 20-25 minut mniejsze słoiczki, a większe z 10 minut dłużej
Anonimowy 16.07.2013 19:50
witam a ile ją pasteryzować?
Habibi 30.07.2012 16:28
Zapraszam do korzystania z moich przepisów, każdy znajdzie wśród nich coś smacznego dla siebie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat