Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka szparagowa Bożeny

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

fasolka szparagowa 500 g,
boczek wędzony kilka plastrów,

sos beszamelowy;

masło 50 g,
mąka 5 łyżek,
mleko 500 ml,
sok z cytryny 2 łyżki,
ser żółty 5 łyżek,ostry
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
sól i pieprz do smaku,

dodatkowo;

ser żółty do posypania,

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka szparagowa Bożeny

Z fasolki odcinamy końcówki,następnie gotujemy w osolonej wodzie około 10 - 15 minut,po czym wodę odlewamy. Fasolkę wystudzić.

Boczek wędzony pokroić na cienkie plastry.

Plastry boczku poukładać na patelni i lekko podpiec.

Na podpieczone plastry boczku nakładać po 4 -5 szt ugotowanej fasolki,zwinąć i układać w naczyniu żaroodpornym,zalać sosem beszamelowym,posypać startym żółtym serem i zapiekać około 30 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

Pod koniec pieczenia włączyć termoobieg.

Smacznego.



sos beszamelowy;

W rondelku roztopić masło , dodać mąkę, i przez chwilę aż powstanie zasmażka.

Powoli dodawać mleko, ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Gotować aż sos zgęstnieje.

Gdyby jednak się zrobiły grudki wtedy sos przetrzeć przez sito.

Do sosu dodać sok z cytryny,gałkę muszkatołową, doprawić do smaku pieprzem i solą a na sam koniec dodać starty na tarce ser.

Dokładnie wymieszać do połączenia składników.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 23.07.2017 22:12
Dziękuję serdecznie;)
AZgotuj 18.07.2017 12:18
na fasolkę czekam cały rok. Pyszny przepis:)
Ola1984 18.07.2017 11:27
Fajne połączenie smaków :)
gusia1000 17.07.2017 23:51
Dobra fasolka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak