Fasolka po bretońsku z szybkowara

Fasolka po bretońsku z szybkowara

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola Jaś

    1/2 kg
  • wędliny krojone

    1/2 kg
  • przecier pomidorowy

    1 litr
  • przyprawa do potraw Kucharek

    do smaku
  • włoszczyzna suszona

    drobna
  • Majeranek suszony Prymat

  • Czosnek suszony Prymat

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • ziele angielskie

  • wędzonka

  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Fasolka po bretońsku z szybkowara foto
Fasolę opłukać pod bieżącą wodą, osączyć, wsypać do dużego garnka i zalać zimną wodą - pozostawić na 10-12 godzin do spęcznienia.
Przełożyć do szybkowara.
Krok 2 - Fasolka po bretońsku z szybkowara foto
Do napęczniałej fasoli dolać wody, dodać przekrojoną wędzonkę, liście laurowe i ziele angielskie - nakryć pokrywką z uszczelką i gotować 45 minut.
Krok 3 - Fasolka po bretońsku z szybkowara foto
Do niemal miękkiej fasoli dodać suszoną włoszczyznę, sodę oraz kucharka - dogotować do miękkości.
Soda spowoduje, że skórki na fasoli staną się miękkie.
Krok 4 - Fasolka po bretońsku z szybkowara foto
Do miękkiej fasoli dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
Krok 5 - Fasolka po bretońsku z szybkowara foto
Poddusić kilka minut.
Krok 6 - Fasolka po bretońsku z szybkowara foto
W tym czasie podsmażyć pokrojone w kostkę wędliny.
Krok 7 - Fasolka po bretońsku z szybkowara foto
Do fasoli wlać przecier pomidorowy i dodać wędlinę.
Całość zagotować i dusić kilka minut doprawiając do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beatris 08.12.2012 20:05
Cóż tu dużo pisać... doskonała. W dodatku szybko przygotowana.
gottrina 08.12.2012 15:44
świetna fasolka :)
eagle 08.12.2012 14:54
Świetna metoda na szybkie przygotowanie fasoli.
Małgorzata106 08.12.2012 14:32
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat