Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku z mięsem na ostro

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola Jaś 40 dag
karkówka 50 dag
cebula 1 szt
woda 1 litr
papryka czerwona 1 szt
pomidory 2 szt
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
kminek 1/2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
ziele angielskie 4 ziarna
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
majeranek 1 łyżeczka
masło 1,5 łyżki
mąka 1,5 łyżki
sól
pieprz
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku z mięsem na ostro

1. Fasolę oraz mięso przekładam do garnka. Zalewam wodą. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz paprykę ostrą mieloną. Gotuję na małym ogniu około godziny.

2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do fasoli. Ugotowane mięso wyjmuję, kroję w kostkę i podsmażam na oliwie. Dodaję z powrotem do fasoli. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Pomidory kroję w ósemki. Warzywa dodaję do fasoli. Gotuję około 15 minut.

3. Z mąki i masła przygotowuję zasmażkę. Zasmażkę oraz koncentrat pomidorowy dodaję do fasoli. Gotuję 5 minut. Fasolę doprawiam do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz pieprzem cayenne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 02.02.2016 12:22
Taką fasolkę lubię :)
RenataZ-et 02.02.2016 09:40
świetny przepis
Jolcia_90 02.02.2016 00:12
świetna fasolka :) Aż mi smaka zrobiłaś, i pewnie zrobię na dniach :)
Łukasz15 01.02.2016 23:02
Lubię fasolkę po bretońsku
2milutka 01.02.2016 22:19
Pyszny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak