Fasolka po bretońsku z mięsem na ostro

Fasolka po bretońsku z mięsem na ostro

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola Jaś

    40 dag
  • karkówka

    50 dag
  • cebula

    1 szt
  • woda

    1 litr
  • papryka czerwona

    1 szt
  • pomidory

    2 szt
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • kminek

    1/2 łyżki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 liście
  • ziele angielskie

    4 ziarna
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • masło

    1,5 łyżki
  • mąka

    1,5 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Fasolę oraz mięso przekładam do garnka. Zalewam wodą. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz paprykę ostrą mieloną. Gotuję na małym ogniu około godziny.

2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do fasoli. Ugotowane mięso wyjmuję, kroję w kostkę i podsmażam na oliwie. Dodaję z powrotem do fasoli. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Pomidory kroję w ósemki. Warzywa dodaję do fasoli. Gotuję około 15 minut.

3. Z mąki i masła przygotowuję zasmażkę. Zasmażkę oraz koncentrat pomidorowy dodaję do fasoli. Gotuję 5 minut. Fasolę doprawiam do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz pieprzem cayenne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
fotoviderek 02.02.2016 12:22
Taką fasolkę lubię :)
RenataZ-et 02.02.2016 09:40
świetny przepis
Jolcia_90 02.02.2016 00:12
świetna fasolka :) Aż mi smaka zrobiłaś, i pewnie zrobię na dniach :)
Łukasz15 01.02.2016 23:02
Lubię fasolkę po bretońsku
2milutka 01.02.2016 22:19
Pyszny obiadek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat