Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 1/2 kg
ziele angielskie 5 ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
kiełbasa zwyczajna ok. 15 dkg
boczek mocno wędzony 10 dkg
cebula 1 sztuka
Przyprawa do dań z fasoli i warzyw strączkowych Prymat 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 120 g
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka pszenna 2 łyżki
olej do smażenia
majeranek 2 łyżki
mięso mielone wieprzowe 40 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Kroki postępowania

1
Fasolę przesypać do garnka, zalać 1 l zimnej wody, przykryć i odłożyć na noc do namoczenia.
Krok 1 - Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym foto
2
Do namoczonej fasoli dodać jeszcze ok. 1 l wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na małym ogniu pod przykryciem prawie do miękkości.
Krok 2 - Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym foto
3
Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Boczek lekko zrumienić na suchej, rozgrzanej patelni. Dodać do niego kiełbasę, smażyć do lekkiego zrumienienia.
Krok 3 - Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym foto
4
Dodać do tego pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż cebula się zeszkli.
Krok 4 - Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym foto
5
Dodać mięso mielone, usmażyć je. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę do dań z fasoli, trochę soli i pieprzu.
Krok 5 - Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym foto
6
Smażyć razem jeszcze chwilę, dodać wszystko do gotującej się fasoli. Gotować dalej, aż fasola zmięknie.
Krok 6 - Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym foto
7
Na patelnię wlać trochę oleju, zrumienić na nim mąkę.
Krok 7 - Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym foto
8
Do zasmażki wlać szklankę zimnej wody, rozmieszać, dodać do fasoli razem z majerankiem.
Krok 8 - Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym foto
9
Rozmieszać, doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną przyprawy uniwersalnej.
Krok 9 - Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 22.08.2016 21:03
tak jeszcze nie robiłam :)
Stenka 22.08.2016 17:43
smaczne danie
Edith85 22.08.2016 16:50
Dobra zupka
KORAL 22.08.2016 15:49
Świetnie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak