Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola Jaś

    1/2 kg
  • ziele angielskie

    5 ziarenek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • kiełbasa zwyczajna

    ok. 15 dkg
  • boczek

    mocno wędzony 10 dkg
  • cebula

    1 sztuka
  • Przyprawa do dań z fasoli i warzyw strączkowych Prymat

    2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    120 g
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • olej do smażenia

  • majeranek

    2 łyżki
  • mięso mielone wieprzowe

    40 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym foto
Fasolę przesypać do garnka, zalać 1 l zimnej wody, przykryć i odłożyć na noc do namoczenia.
Krok 2 - Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym foto
Do namoczonej fasoli dodać jeszcze ok. 1 l wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na małym ogniu pod przykryciem prawie do miękkości.
Krok 3 - Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym foto
Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Boczek lekko zrumienić na suchej, rozgrzanej patelni. Dodać do niego kiełbasę, smażyć do lekkiego zrumienienia.
Krok 4 - Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym foto
Dodać do tego pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż cebula się zeszkli.
Krok 5 - Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym foto
Dodać mięso mielone, usmażyć je. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę do dań z fasoli, trochę soli i pieprzu.
Krok 6 - Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym foto
Smażyć razem jeszcze chwilę, dodać wszystko do gotującej się fasoli. Gotować dalej, aż fasola zmięknie.
Krok 7 - Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym foto
Na patelnię wlać trochę oleju, zrumienić na nim mąkę.
Krok 8 - Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym foto
Do zasmażki wlać szklankę zimnej wody, rozmieszać, dodać do fasoli razem z majerankiem.
Krok 9 - Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym foto
Rozmieszać, doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną przyprawy uniwersalnej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 22.08.2016 21:03
tak jeszcze nie robiłam :)
Stenka 22.08.2016 17:43
smaczne danie
Edith85 22.08.2016 16:50
Dobra zupka
KORAL 22.08.2016 15:49
Świetnie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat