Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku z kiełbasą i pomidorami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj ugotowałam fasolkę po bretońsku trochę inaczej, bo  na boczku wędzonym, ze świeżymi pomidorami, kiełbasą śląską i dobrej jakości parówkami cienkimi. Danie było pyszne.

Składniki:

Potrzebne składniki:

fasola średni jaś 500 gramów
kiełbasa śląska 300 gramów
parówki drobiowe 1 opakowanie
boczek wędzony 300 gramów
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
pomidory 3 sztuki
przecier pomidorowy 4 łyżki
ziele angielskie 4 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 2 szczypty
Cząber suszony Prymat 1 szczypta
sól 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Porada

Fasola to średni jaś. Przyprawy dajemy do smaku,

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku z kiełbasą i pomidorami

Fasolę wsypać do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia.

Następnego dnia, wodę, w której moczyła się fasolka odlać i zalać świeżą.

Dodać łyżeczkę soli, majeranek, cząber, ziele angielskie i liść laurowy, gotować na małym ogniu około 1 - 1,5 godziny.
Na patelni wytopić kawałek pokrojonego w kostkę boczku, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę oraz pokrojoną w piórka cebulę.
Całość podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek.

Całość dodać do garnka z fasolką i gotować około 10 minut.
Dodać pokrojone pomidory, doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem oraz papryką ostrą. Zagęścić przecierem pomidorowym i zagotować.

Podawać ze świeżym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 19:42
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak