Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku z kiełbasą i pomidorami
Fasolę wsypać do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia.
Następnego dnia, wodę, w której moczyła się fasolka odlać i zalać świeżą.
Dodać łyżeczkę soli, majeranek, cząber, ziele angielskie i liść laurowy, gotować na małym ogniu około 1 - 1,5 godziny.
Na patelni wytopić kawałek pokrojonego w kostkę boczku, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę oraz pokrojoną w piórka cebulę.
Całość podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek.
Całość dodać do garnka z fasolką i gotować około 10 minut.
Dodać pokrojone pomidory, doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem oraz papryką ostrą. Zagęścić przecierem pomidorowym i zagotować.
Podawać ze świeżym pieczywem.