Fasolka po bretońsku z fasoli "czarne oczko"

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola biała

    500 g
  • cebula

    1 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2-3
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3-4
  • przecier pomidorowy

    3/4 szkl
  • Boczek wieprzowy

    200 g
  • woda

    1 szkl
  • sól do smaku

  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Fasolka po bretońsku z fasoli "czarne oczko" foto
Obieramy cebulę , kroimy w kostkę , szklimy w garnku . dorzucamy ziele i listek laurowy.
Krok 2 - Fasolka po bretońsku z fasoli "czarne oczko" foto
Pieczony boczek kroimy w kostkę.
Krok 3 - Fasolka po bretońsku z fasoli "czarne oczko" foto
Boczek wrzucamy do garnka z cebulką , podsmażamy kilka minut.
Krok 4 - Fasolka po bretońsku z fasoli "czarne oczko" foto
Dorzucamy odsączoną z zalewy fasolkę czarne oczko .
Krok 5 - Fasolka po bretońsku z fasoli "czarne oczko" foto
Dolewamy ciepłej wody , gotujemy fasolkę , aż woda się nieco zredukuje.Doprawiamy solą oraz przyprawami.
Krok 6 - Fasolka po bretońsku z fasoli "czarne oczko" foto
Pod koniec gotowania dolewamy przecieru pomidorowego . Zagęszczamy mąką z wodą , chwilkę gotujemy do zgęstnienia.Dodajemy roztarty w dłoniach majeranek.
Smaczna_B
Wzbogaćmy fasolkę wędlinami lub innym mięsem wieprzowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wirtualnykucharz 01.06.2015 10:21
Pyszna fasola , zawsze na czasie
Smaczna_B 01.06.2015 10:17
Od razu zniknęła z garnka:)
Katarzyna59 31.05.2015 19:07
bardzo smaczna
pajbek 31.05.2015 17:51
Dawno nie jadłam :-)
pestka 31.05.2015 15:09
smaczny obiad, dawno takiej fasolki nie jadłam
adelajda 31.05.2015 14:15
to danie dla mojego męża :)
Adamorek 31.05.2015 14:13
fajnie zrobiona

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat