Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku (słodko-ostra)

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 0,5 kg
boczek 30 dkg
kiełbasa podwawelska 30 dkg
czosnek 2 ząbki
kostka mięsna 1
koncentrat pomidorowy 1 mały słoiczek
mąka 2 łyżki
cukier 2 łyżki
majeranek 1 łyżka
pieprz do smaku
sól 1/2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
cebula biała 1

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku (słodko-ostra)

Fasolę wypłukać, zalać gorącą wodą, tak żeby była przykryta, zostawić na noc. Następnego dnia (jeśli jest za mało wody to uzupełnić), zagotować (bez przykrycia!ważne!), posolić, dodać, rozdrobniony czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować (już z przykryciem)na małym ogniu ok 1,5 godziny. W międzyczasie podsmażyć boczek pokrojony w kostkę, dodać pokrojoną kiełbasę i jeszcze chwilę podsmażyć. Gdy fasola będzie miękka, dodać koncentrat, boczek i kiełbasę, a na tłuszczu ze smażenia zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy będzie miała złoty kolor, dodać mąkę (zrobić zasmażkę) i dodać do całości. Dodać wszystkie pozostałe przyprawy. Ilość cukru i chilli zależy od upodobań.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olla85 15.01.2014 11:14
Bardzo lubię fasolkę po bretońsku. Dawno nie robiłam. Pysznie wygląda w Twoim wydaniu :)
natalia.doradca 15.01.2014 10:31
Fajne danie coś co lubię :)
Megg 15.01.2014 08:33
wygląda bardzo smakowicie
Magula 15.01.2014 08:28
sycące danie
gusia1000 15.01.2014 01:07
Lubię i robię.
Adamorek 14.01.2014 23:40
dobry przepis
krystyna330 14.01.2014 23:25
bardzo apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak