Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku na wędzonych żeberkach

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasolka 500 g
żeberka 40 dag
przecier pomidorowy 500 g
keczup 4 łyżki
sól do smaku
woda 100 ml
ziele angielskie kilka sztuk
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
cukier 2 szczypty
kiełbasa 25 dag
cebula 2
olej do smażenia
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku na wędzonych żeberkach

Kroki postępowania

1
Fasolkę zalewam filtrowaną wodą. Zostawiam na noc, aby fasolka namokła. Następnego dnia fasolkę przekładam do garnka.
Krok 1 - Fasolka po bretońsku na wędzonych żeberkach foto
2
Zalewam 100 ml wody. Wkładam żeberka wędzone. Zagotowuję, Ogień zmniejszam na minimalny. Dodaję przecier pomidorowy, keczup oraz przyprawy ziołowe.
Krok 2 - Fasolka po bretońsku na wędzonych żeberkach foto
3
Doprawiam do smaku cukrem oraz solą. Podgrzewam około 20 minut.
Krok 3 - Fasolka po bretońsku na wędzonych żeberkach foto
4
Następnie wyjmuję żeberka i mięso oddzielam od kości. Mięso oraz 1 pokrojoną w kostkę cebulę dodaję do fasoli.
Krok 4 - Fasolka po bretońsku na wędzonych żeberkach foto
5
Kiełbasę kroję w plasterki, a drugą cebulę w piórka. Podsmażam na patelni i dodaję do reszty składników. Gotuję do miękkości fasolki.
Krok 5 - Fasolka po bretońsku na wędzonych żeberkach foto
6
Na koniec wsypuję majeranek. Chwilę podgrzewam i gotowe.
Krok 6 - Fasolka po bretońsku na wędzonych żeberkach foto
7
Gorącą fasolkę można również przelać do słoików. Bez wekowania wytrzyma w lodówce do 2 tygodni.
Krok 7 - Fasolka po bretońsku na wędzonych żeberkach foto
8
Smacznego.
Krok 8 - Fasolka po bretońsku na wędzonych żeberkach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 15.06.2016 10:10
a ja chyba dziś zrobię, mąż się ucieszy. Ja osobiście nie przepadam!
EWI 22.04.2013 10:26
mniam mniam
MAR3STA 28.03.2013 17:20
a ja właśnie dzisiaj miałam na obiad
Katarzyna/kate1980 16.03.2013 21:29
uwielbiam takie danie
IZABELA29 16.03.2013 08:50
dawno nie jadłam
Sroczka 15.03.2013 22:47
Doskonała. Z chęcią bym z trochę zjadła.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak