Fasolka po bretońsku na wędzonych żeberkach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasolka

    500 g
  • żeberka

    40 dag
  • przecier pomidorowy

    500 g
  • keczup

    4 łyżki
  • sól do smaku

  • woda

    100 ml
  • ziele angielskie

    kilka sztuk
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier

    2 szczypty
  • kiełbasa

    25 dag
  • cebula

    2
  • olej do smażenia

  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Fasolka po bretońsku na wędzonych żeberkach foto
Fasolkę zalewam filtrowaną wodą. Zostawiam na noc, aby fasolka namokła. Następnego dnia fasolkę przekładam do garnka.
Krok 2 - Fasolka po bretońsku na wędzonych żeberkach foto
Zalewam 100 ml wody. Wkładam żeberka wędzone. Zagotowuję, Ogień zmniejszam na minimalny. Dodaję przecier pomidorowy, keczup oraz przyprawy ziołowe.
Krok 3 - Fasolka po bretońsku na wędzonych żeberkach foto
Doprawiam do smaku cukrem oraz solą. Podgrzewam około 20 minut.
Krok 4 - Fasolka po bretońsku na wędzonych żeberkach foto
Następnie wyjmuję żeberka i mięso oddzielam od kości. Mięso oraz 1 pokrojoną w kostkę cebulę dodaję do fasoli.
Krok 5 - Fasolka po bretońsku na wędzonych żeberkach foto
Kiełbasę kroję w plasterki, a drugą cebulę w piórka. Podsmażam na patelni i dodaję do reszty składników. Gotuję do miękkości fasolki.
Krok 6 - Fasolka po bretońsku na wędzonych żeberkach foto
Na koniec wsypuję majeranek. Chwilę podgrzewam i gotowe.
Krok 7 - Fasolka po bretońsku na wędzonych żeberkach foto
Gorącą fasolkę można również przelać do słoików. Bez wekowania wytrzyma w lodówce do 2 tygodni.
Krok 8 - Fasolka po bretońsku na wędzonych żeberkach foto
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smerfetka79 15.06.2016 10:10
a ja chyba dziś zrobię, mąż się ucieszy. Ja osobiście nie przepadam!
EWI 22.04.2013 10:26
mniam mniam
MAR3STA 28.03.2013 17:20
a ja właśnie dzisiaj miałam na obiad
Katarzyna/kate1980 16.03.2013 21:29
uwielbiam takie danie
IZABELA29 16.03.2013 08:50
dawno nie jadłam
Sroczka 15.03.2013 22:47
Doskonała. Z chęcią bym z trochę zjadła.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat