fasolka po bretońsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola Jaś

  • boczek wędzony

    400 g
  • kiełbasa wiejska

    300 g
  • koncentrat pomidorowy

    200 g
  • pomidory krojone z puszki

    400 g
  • przecier pomidorowy

    300 g
  • cebula

    2 szt
  • włoszczyzna suszona

    2 łyżki
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • cukier

  • ząbki czosnku

    2 szt
  • Majeranek suszony Prymat

  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 szt
  • masło

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę zalać zimną wodą i zostawić na noc. Rano wodę zlać i nalać świeżą, dodać listek laurowy, ziele angielskie i suszoną włoszczyznę.Ugotować do miękkości. Normalnie gotuje się ona 1 godzinę do półtorej. Ja gotowałam pół godziny w szybkowarze- czas od zamknięcia pokrywy.
Cebulę drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę, a kiełbasę w półplasterki, podsmażać na suchej patelni, ilość tłuszczu z boczku jest wystarczająca. Kiedy boczek się nieco wytopi dodać cebulę i smażyć, aż ta się zrumieni. Do fasoli dodać koncentrat, przecier i pomidory. Kiełbasę z cebulą i boczkiem odcedzić z tłuszczu i również dodać do garnka z fasola. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i sporą ilość pieprzu. Kwaśność potrawy "wyregulować" cukrem.
Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Kiedy zasmażka jest zimna dodać kilka łyżek sosu z fasoli i rozprowadzić z zasmażką żeby nie było grudek. Dolać do fasolki i zagotować. Danie podawać gorące z pieczywem. Smacznego!
Joanna Kryla
Danie to bardzo często gościna moim stole, ale to zdecydowanie najlepsza wersja jaką udało mi się zrobić. I nawet wiem dlaczego, zawsze używałam fasolki średniej bądź drobnej, tym razem jest Jaś-najpyszniejsza.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Joanna Kryla 01.02.2018 12:01
Tak, w zimie najlepsza:)
Patrycja33 22.01.2018 22:58
idealna na zimową porę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat