Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek wędzony 200 g
kiełbasa śląska 300 g
cebula 2 szt
czosnek 3 ząbki
majeranek 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
suszone pomidory (igiełki) 1 łyżeczka
przyprawa uniwersalna naturalna 1 łyżeczka
fasola 500 g
koncentrat pomidorowy 3 czubate łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Kroki postępowania

1

fasolę namoczyć na noc, rano przepłukać i ugotować do miękkości w świeżej wodzie.
Krok 1 - Fasolka po bretońsku foto
2

Cebulę i boczek pokroić i wrzucić na patelnię, przesmażyć.
Krok 2 - Fasolka po bretońsku foto
3

Kiełbasę (użyłam drobiowej) pokroić w kostkę i wrzucić gdy boczek się wytopi, a cebula zarumieni.
Krok 3 - Fasolka po bretońsku foto
4
Dodać także przeciśnięty czosnek. Krótko razem smażyć (by nie przypalić czosnku), wlać trochę wody z gotowania fasoli, dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać.
Krok 4 - Fasolka po bretońsku foto
5

Dodać wszystkie przyprawy i dusić sos na małym ogniu 5 minut.
Krok 5 - Fasolka po bretońsku foto
6

Następnie dodać ugotowaną odcedzoną fasolę i wymieszać. Dusić razem kilka minut
Krok 6 - Fasolka po bretońsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 12.05.2016 08:05
bardzo lubię
krokus 11.05.2016 22:57
pycha, a dawno nie robiłam, muszę to nadrobić :)
Ewa Wojtaszko 11.05.2016 17:38
pychota !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak