Fasolka po bretońsku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasolka

    400 g
  • przecier pomidorowy

    3 kartony
  • boczek wędzony

    200 g
  • kiełbasa zwyczajna

    toruńska 3 szt
  • olej do smażenia

    10 ml
  • woda

    5 l
  • cukier

    2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Fasolka po bretońsku foto
Myjemy fasolkę i zalewamy zimną wodą na jeden dzień.
Krok 2 - Fasolka po bretońsku foto
Następnego dnia zaczynamy gotowanie fasolki. Solimy wodę i gotujemy na średnim ogniu. Proces powinien trwać 1,5 - 2 godziny (zależy od rodzaju fasoli). Koniecznie trzeba sprawdzić czy jest już ugotowana.
Krok 3 - Fasolka po bretońsku foto
Kroimy kiełbasy toruńskie w ćwiartki i smażymy na patelni przez około 3-4 minuty. Wrzucamy wraz z olejem do miski.
Krok 4 - Fasolka po bretońsku foto
Kroimy boczek na 4 spore kawałki i smażymy bez oleju. Po około 3-4 minutach smażenia przerzucamy do miski z kiełbasą.
Krok 5 - Fasolka po bretońsku foto
Dodajemy przecier pomidory do fasolki i całość mieszamy. Gotujemy około 30 minut i dodajemy po tym czasie kiełbasę wraz z boczkiem i olejem jaki się z niego wytopił.
Krok 6 - Fasolka po bretońsku foto
Gotujemy fasolkę i doprawiamy cukrem. Fasolka najlepsza jest następnego dnia. Opcjonalnie podajemy ze świeżą bułeczką typu kajzerka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 20.07.2015 10:22
pyszne jedzonko do zjedzenia
Sroczka 19.07.2015 20:04
Z chęcią zjadłabym taką fasolkę.
Beatris 19.07.2015 19:53
Pysznie wygląda:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat