Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasolka 400 g
przecier pomidorowy 3 kartony
boczek wędzony 200 g
kiełbasa zwyczajna toruńska 3 szt
olej do smażenia 10 ml
woda 5 l
cukier 2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Kroki postępowania

1
Myjemy fasolkę i zalewamy zimną wodą na jeden dzień.
Krok 1 - Fasolka po bretońsku foto
2
Następnego dnia zaczynamy gotowanie fasolki. Solimy wodę i gotujemy na średnim ogniu. Proces powinien trwać 1,5 - 2 godziny (zależy od rodzaju fasoli). Koniecznie trzeba sprawdzić czy jest już ugotowana.
Krok 2 - Fasolka po bretońsku foto
3
Kroimy kiełbasy toruńskie w ćwiartki i smażymy na patelni przez około 3-4 minuty. Wrzucamy wraz z olejem do miski.
Krok 3 - Fasolka po bretońsku foto
4
Kroimy boczek na 4 spore kawałki i smażymy bez oleju. Po około 3-4 minutach smażenia przerzucamy do miski z kiełbasą.
Krok 4 - Fasolka po bretońsku foto
5
Dodajemy przecier pomidory do fasolki i całość mieszamy. Gotujemy około 30 minut i dodajemy po tym czasie kiełbasę wraz z boczkiem i olejem jaki się z niego wytopił.
Krok 5 - Fasolka po bretońsku foto
6
Gotujemy fasolkę i doprawiamy cukrem. Fasolka najlepsza jest następnego dnia. Opcjonalnie podajemy ze świeżą bułeczką typu kajzerka.
Krok 6 - Fasolka po bretońsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 20.07.2015 10:22
pyszne jedzonko do zjedzenia
Sroczka 19.07.2015 20:04
Z chęcią zjadłabym taką fasolkę.
Beatris 19.07.2015 19:53
Pysznie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak