Fasolka po bretońsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola Jaś

    500 gram
  • żeberka wędzone

    250 gram
  • boczek wędzony

    250 gram
  • kiełbasa podwawelska

    250 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • majeranek

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • koncentrat pomidorowy

    2-3 łyżki
  • mąka pszenna

    2-3 łyżki
  • śmietana 18 proc

    1 łyżka
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę zalewamy zimną wodą , pozostawiamy na noc aby napęczniał i podwoił swoja objętość.Odlewamy wodę,fasolę płuczemy ,przekładamy do garnka,dodajemy żeberka i zalewamy wodą aby przykryła fasolę. Gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa i fasoli.Ugotowane mięso wyjmujemy.Czosnek drobno siekamy,cebulę,ostudzone żeberka,boczek wędzony i kiełbasę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy ,doprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy razem z koncentratem pomidorowym do fasoli,gotujemy przez 15-20 minut.Zagęszczamy mąką wymieszana z wodą.Doprawiamy do smaku solą,pieprzem ,cukrem,słodką i ostrą papryką,dodajemy majeranek roztarty w dłoni.Zdejmujemy z ognia i dajemy śmietanę,dokładnie mieszamy.
bogusia 82
Fasolka najlepiej smakuje na drugi dzień.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 04.07.2015 16:47
tradycyjne smaczne danie
Adamorek 29.06.2015 13:31
bardzo dobry przepis
Wacław 29.06.2015 12:22
najlepsza fasolka to z jaśkiem :-)
W poszukiwaniu inspiracji 29.06.2015 10:44
Narobiłaś mi chęci tym pysznie wyglądającym zdjęciem :) Przymierzam się już od dłuższego czasu, żeby ugotować fasolkę po bretońsku.
Kuchnia Marty 29.06.2015 10:29
Wygląda bardzo apetycznie! Uwielbiam fasolkę!
bertpvd 29.06.2015 09:57
klasycznie i smacznie
Ewelina1991 29.06.2015 08:52
smaczna fasolka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat