Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola biała

    1 kg
  • łopatka bez kości

    20-30 dag
  • wędlina

  • cebula

    2 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2-3 szt
  • ziele angielskie

    3 szt
  • majeranek

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • sól i pieprz

  • Przyprawa do dań z fasoli i warzyw strączkowych Prymat

  • koncentrat pomidorowy

    1 słoiczek
  • kostka rosołowa

    1 szt
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Fasolka po bretońsku foto
Łopatkę lub inne mięsko można ugotować wcześniej w osobnym garnku.
Fasolę opłukać i namoczyć w gorącej wodzie, pozostawić na noc lub na kilka godzin. Fasolę ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła. Dodać kostkę bulionową, ziele ang. oraz liście laurowe.
Krok 2 - Fasolka po bretońsku foto
Do gotującej się fasolki dodać część pokrojonej w kostkę wędliny.
Krok 3 - Fasolka po bretońsku foto
Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę pozostałą wędlinę. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, wycisnąć przez praskę czosnek i smażyć razem z wędliną. Przyprawić do smaku.
Krok 4 - Fasolka po bretońsku foto
Podsmażoną wędlinkę dodać do fasolki, doprawić wszystko przyprawą do dań z fasoli oraz pozostałymi przyprawami.
Krok 5 - Fasolka po bretońsku foto
Podgotować jeszcze chwilkę , dokładnie wymieszać, dodać koncentrat pomidorowy oraz otarty majeranek.
Smacznego))

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 06.06.2015 11:00
pyszne danie obiadowe..
Wacław 05.06.2015 12:54
lubię taką fasolkę :-)
asienka15 05.06.2015 11:58
uwielbiam fasolkę
Futka 05.06.2015 10:26
Przepyszna i aromatyczna fasolka :)
zabcia117 05.06.2015 09:42
Pychotka :)
Franciszek 05.06.2015 09:29
pyszna zupa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat