Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola biała 1 kg
łopatka bez kości 20-30 dag
wędlina
cebula 2 szt
ząbki czosnku 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt
ziele angielskie 3 szt
majeranek
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
sól i pieprz
Przyprawa do dań z fasoli i warzyw strączkowych Prymat
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
kostka rosołowa 1 szt
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Kroki postępowania

1
Łopatkę lub inne mięsko można ugotować wcześniej w osobnym garnku.
Fasolę opłukać i namoczyć w gorącej wodzie, pozostawić na noc lub na kilka godzin. Fasolę ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła. Dodać kostkę bulionową, ziele ang. oraz liście laurowe.
Krok 1 - Fasolka po bretońsku foto
2
Do gotującej się fasolki dodać część pokrojonej w kostkę wędliny.
Krok 2 - Fasolka po bretońsku foto
3
Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę pozostałą wędlinę. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, wycisnąć przez praskę czosnek i smażyć razem z wędliną. Przyprawić do smaku.
Krok 3 - Fasolka po bretońsku foto
4
Podsmażoną wędlinkę dodać do fasolki, doprawić wszystko przyprawą do dań z fasoli oraz pozostałymi przyprawami.
Krok 4 - Fasolka po bretońsku foto
5
Podgotować jeszcze chwilkę , dokładnie wymieszać, dodać koncentrat pomidorowy oraz otarty majeranek.
Smacznego))
Krok 5 - Fasolka po bretońsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 06.06.2015 11:00
pyszne danie obiadowe..
Wacław 05.06.2015 12:54
lubię taką fasolkę :-)
asienka15 05.06.2015 11:58
uwielbiam fasolkę
Futka 05.06.2015 10:26
Przepyszna i aromatyczna fasolka :)
zabcia117 05.06.2015 09:42
Pychotka :)
Franciszek 05.06.2015 09:29
pyszna zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak