Fasolka po bretońsku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola

    1 kg
  • cebula

    3 sztuki
  • pomidorki koktajlowe

    szklanka
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • kiełbasa

    30 cm
  • sos pomidorowy

    szklanka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

  • pieprz

  • mąka

    2 łyżki
  • śmietana

    1/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Fasolka po bretońsku foto
Fasolę namoczyć w wodzie przez całą noc. Odlać wodę, w której się moczyła, zalać świeżą i gotować z liśćmi laurowymi i zielem, aby zmiękła.
Krok 2 - Fasolka po bretońsku foto
Pomidorki pokroić na połówki. Kiełbasę pokroić w pół talarki, cebulę w kostkę,
Krok 3 - Fasolka po bretońsku foto
podsmażyć najpierw cebulę a później kiełbasę na patelni. Gdy fasola zmięknie, dodać podsmażoną kiełbasę i cebulę, dodać koncentrat pomidorowy oraz sok/passatę.
Krok 4 - Fasolka po bretońsku foto
Dorzucić pokrojone pomidorki koktajlowe oraz szczypiorek. Całość doprawić do smaku, zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat