Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

koncentrat pomidorowy 1 opak.
kiełbasa śląska 6 szt
boczek wędzony 300 g
cebula biała 1 szt
sól
pieprz
Papryka ostra mielona Prymat
majeranek
smalec
fasola biała 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Fasolkę dzień wcześniej zalać wodą (jakiś cm wyżej niż fasolka) i zostawić na noc do namoczenia.
Na drugi dzień zlewamy z niej wodę, opłukujemy i wstawiamy do gotowania w osolonej wodzie.
Gotujemy tak długo, aż zmięknie.
Solimy, pieprzymy, a następnie dodajemy cały słoiczek koncentratu pomidorowego.
Dodajemy również papryki ostrej do smaku.
Kiełbaskę śląską i boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na odrobinie smalcu.
Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę.
Smażymy, aż cebulka zmięknie, po czym dodajemy do naszej fasolki.
Mieszamy całość.
Na koniec doprawiamy garścią majeranku roztartego w dłoni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 12.10.2013 23:58
Uwielbiam fasolkę:)
Cranberry 12.10.2013 09:53
pyszności :)
iwi 12.10.2013 07:55
Bretonka pyszna jest;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak