Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola 500 g
kiełbasa podwawelska 500 g
boczek 300 g
cebula biała 1 szt
przecier pomidorowy 500 ml
kminek Prymat 1 łyżeczka
sól
Majeranek suszony Prymat
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Fasolę zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na noc. Przed gotowaniem odcedzamy fasolę, zalewamy nową wodą i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim. Kiełbasę kroimy na plastry, boczek w kostkę i smażymy na patelni, dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy do miękkości cebuli. Dodajemy całość do gotującej się fasoli, doprawiamy kminkiem i gotujemy na małym ogniu aż fasola będzie miękka. Dolewamy przecier pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i wszystko razem dusimy ok. 15-20 min.
Przecier pomidorowy powoduje że fasolka jest ona dość gęsta i nie potrzebuje zasmażki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 18.07.2013 18:05
bardzo lubię ale rzadko robię a ta wygląda kusząco
gusia1000 07.07.2013 19:11
Lubię i gotuję ją.
czekoladka_m 18.06.2013 17:29
Ulubione danie mojego męża;)
Kulinarna Ja 18.06.2013 16:03
uwielbiam!
paulina2157 16.06.2013 20:39
bardzo ładnie wygląda,
Megg 16.06.2013 20:36
hmm pycha fasolka
marcia7 16.06.2013 20:28
super aromatycznie się zapowiada
lara 16.06.2013 19:59
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak