Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola Jaś 500 gram
żeberka wieprzowe 600 gram
koncentrat pomidorowy 120 gram
cukier 3 łyżeczki
przyprawy
sól
pieprz 5 szt
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 3 łyżeczki
papryczka chili 1/2 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Kroki postępowania

1
Fasolkę namoczyłam dzień wcześniej na noc w zimnej wodzie. Z samego rana wstawiłam ją w 3 litrach wody dodałam ziele angielskie , liść laurowy .pieprz w ziarnkach.
Krok 1 - Fasolka po bretońsku foto
2
Żeberka umyłam odkroiłam od nich mięso tyle ile dałam pokroiłam drobno i wstawiłam na patelnie podsmażyłam z odrobiną soli i papryki mielonej słodkiej i ostrej . Po usmażeniu obrałam mięsko z kości i dodałam do reszty mięsa .
Krok 2 - Fasolka po bretońsku foto
3
Przełozyłam do fasoli . Gotowałam na małym ogniu pod przykryciem 1.1/2 godziny .
Krok 3 - Fasolka po bretońsku foto
4
Dodałam przyprawę do fasoli przecier pomidorowy i gotowałam jakieś 30 minut , posmakowałam czy nic nie brakuje brakowało mi trochę soli i ostrości to doprawiłam na samym końcu chili . Dodałam wtedy majeranek chwile jeszcze pogotowałam i była gotowa fasolka. Smacznego.
Krok 4 - Fasolka po bretońsku foto
5
Podawałam z bułką .
Krok 5 - Fasolka po bretońsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pomocnik 26.03.2013 10:14
uwielbiam fasolkę
Agata/MANTIS-KITCHEN 26.03.2013 06:59
Wygląda naprawdę fajnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak