FASOLKA PO BRETOŃSKU

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola Jaś

    500 gram
  • kiełbasa podwawelska

    300 gram
  • boczek wędzony

    300 gram
  • łopatka bez kości

    300 gram
  • cebula biała

    2 szt
  • pomidor

    2 szt
  • przecier pomidorowy

    1 słoik
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • papryka czerwona

    1 łyżeczka
  • papryka

    1/4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - FASOLKA PO BRETOŃSKU foto
Fasolkę opłukać i w razie potrzeby przebrać,aby nie było brzydkich ziaren.Zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin,aby napęczniała.Ja zostawiam na całą noc.Następnego dnia gotuję w tej samej wodzie leciutko do miękkości.
Krok 2 - FASOLKA PO BRETOŃSKU foto
Mięso,boczek i kiełbasę kroimy w kostkę.Mięso mieszamy z przyprawami i smażymy na rozgrzanej patelni dodając 2-3 łyżki oliwy.Dodajemy boczek i kiełbasę i wszystko razem mieszamy przez chwilę,podlewamy wodą lub bulionem,przykrywamy i dusimy do miękkości.
Na osobnej patelni przesmażam drobno posiekaną cebulę i dodaję do niej sparzone i obrane ze skórki pomidory.Pomidory kroimy w kostkę.
Krok 3 - FASOLKA PO BRETOŃSKU foto
Usmażone mięso z kiełbasą i boczkiem dodaję do garnka z fasolą i łączę z usmażoną cebulą i pomidorami.Wszystko razem wymieszać z przecierem pomidorowym i chwilkę pogotować wszystko razem ,aby się smaki połączyły.Przyprawić na końcu w razie potrzeby.Jak ktoś lubi można zagęścić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kate.500 28.08.2013 21:16
pyszne jedzonko
junox 25.07.2013 20:55
świetna,dawno nie jadłam:)
Łukasz15 30.04.2013 11:46
Wprost uwielbiam
IZABELA29 22.11.2012 09:43
u mnie tez wieki temu była.
ben-ka 22.11.2012 09:25
dawno nie robiłam,muszę to nadrobić.
anemon 13.11.2012 17:59
Super danie na jesienne dni.
Krystyna32 13.11.2012 08:01
pycha
ilka_86 12.11.2012 09:48
jedno z moich ulubionych dań
adelajda 12.11.2012 09:31
klasyka się obroni !
Konczi 12.11.2012 07:55
uwielbiam fasolkę .. smaczna i już ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat