Fasolka po bretońsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola Jaś

    500 g
  • cebula

    2 sztuki
  • kiełbasa

    2 sztuki
  • pomidory krojone z puszki

    1 sztuka
  • boczek wędzony

    kawałek
  • mąka tortowa

    2 łyżki
  • pieprz

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • ziele angielskie

    do smaku
  • majeranek

    do smaku
  • liść laurowy

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Fasolę dzień wcześniej namoczyć

2. Do fasoli dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i szczyptę majeranku i odrobinę soli. Gotować ok. 1h gdy fasola będzie już w połowie miękka

3. Na patelni podsmażyć cebulkę, kiełbaskę i boczek. Dodać po ok. 1h do fasoli odcedzając tłuszcz.

4. Dodajemy puszkę pomidorów i wszystko razem gotujemy aż będzie miękkie.

5. W razie potrzeby mąkę rozpuścić z odrobiną wody i zagęścić nią fasolkę.

SMACZNEGO :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 12.02.2014 13:30
taka właśnie lubię z dużym Jasiem :-)
Alex_M 23.04.2013 08:50
uwielbiam!
romanrafal 30.11.2012 15:52
pyszna
MartaKarasia90 21.11.2012 10:17
pychotka
dianix 09.11.2012 20:37
musze zrobić w koncu bo dawno nie robilam.. za to uwielbiam ją! ;]
IZABELA29 20.10.2012 09:30
dawno jej nie jadłam ....ale pewnie ją robiąc nawrzucałabym natki pietruszki.
ben-ka 19.10.2012 14:34
wczoraj miałam okazję ją jeść:)
kasiek 19.10.2012 13:18
bardzo lubię choć rzadko robię
Magdalena67 29.09.2011 12:55
dawno nie jadłam.. oj bardzo dawno

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat