Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola Jaś

    400 g
  • boczek wędzony

    100 g
  • kiełbasa

    200 g (z galaretką)
  • cebule

    2 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • smalec

    2 łyżki
  • mąka

    1 łyżka
  • pomidory krojone z puszki

    1 szt
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • sok pomidorowy

    200 ml
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • ziele angielskie

    2 ziarna
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę opłukałem i przez noc moczyłem w wodzie o objętości 3 razy większej niż fasoli. Gotowałem ją w tej samej wodzie na niewielkim ogniu. Boczek Następnie wyjąłem pokroiłem w kostkę. Cebulę posiekałem dość drobno, podobnie ząbki czosnku i zeszkliłem na smalcu ,wrzuciłem boczek i lekko podsmażyłem. Dodałem do fasoli wraz z listkiem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego, gotowałem dalej. Na reszcie tłuszczu zrumieniłem kiełbasę pokrojoną w półplasterki i dodałem do całości. Po 20 minutach dodałem krojone pomidory ,zagotowałem. Następnie dodałem przecier pomidorowy. Dusiłem jeszcze około 10 minut. Zagęściłem sokiem pomidorowym wymieszanym z mąką.
Doprawiłem solą , wędzoną papryką, majerankiem i tymiankiem oraz pieprzem. Dokładnie wymieszałem i gotowałem jeszcze ok. 10 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
R'n'G Kitchen 14.11.2015 11:15
U nas dokładnie tak było :D A później jeszcze fasolówka :P
Wacław 13.11.2015 13:49
pyszne i syte danie :-)
Aleksandra/Olcia 13.11.2015 12:56
od dawna za mną chodzi,chyba w końcu ugotuję duży gar na 2 dni :)
wwwiolka 13.11.2015 09:47
Bardzo taką lubię.
Ola1984 13.11.2015 08:25
Uwielbiam fasolkę po bretońsku. Często gotuję szczególnie w okresie jesienno-zimowym :) Idealnie rozgrzewa i syci.
olkaaa 13.11.2015 07:48
już dawno nie robiłam
jagoda5913 13.11.2015 00:43
pyszne danie
Jadwiga/Jaga85 12.11.2015 23:32
bardzo lubię!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat