Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolada

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
pomidory z puszki 1 szklanka
zielone chili jalapeno w pła 1/2 łyżeczki
pieprz do smaku
sól do smaku
oliwa 1 łyżka
fasola 2 szklanki
cebula 1 sztuka
oregano 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolada

Pomidory z puszki można zastąpić świeżymi.



Fasolę opłukać zalać zimną wodą i moczyć przez noc. Następnego dnia odlać wodę, opłukać. Wsypać do garnka, zalać wodą i gotować (bez soli) do miękkości i odcedzić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wsypać cebulę i chwilę podsmażyć. Dodać zmiażdżony lub posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Często mieszać, smażyć do miękkości. Podsmażone warzywa przełożyć do rondelka, dodać fasolę, listek laurowy, oregano, chili japanelo oraz pomidory. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem 20-30 min.






Fasolada świetnie smakuje z pomidorowymi bułeczkami. Polecam!:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmors 17.10.2013 14:27
ciekawe danie i nazwa dania
jasiek 17.10.2013 14:11
coś bardzo ciekawego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak