Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasola po bretońsku

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 250 g
Majeranek suszony Prymat
sól
pieprz
czosnek 3 ząbki
koncentrat pomidorowy 2 szklanki
cebula biała 4 szt
kiełbasa pół kg
baleron 15 dag
mąka 2 łyżki
miód prawdziwy 1 łyżka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Fasola po bretońsku

Fasolę moczymy w wodzie przez 12 godzin. Następnego dnia gotujemy ją w osolonej wodzie. W tym czasie baleron i kiełbasę kroimy w dużą kostkę i smażymy na oleju. Po usmażeniu dodajemy do gotującej się fasoli. Cebulę kroimy w drobną kostkę, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na zloty kolor, po usmażeniu posypujemy mąką i całość dodajemy do fasolki. Gdy fasola będzie miękka dodajemy koncentrat pomidorowy, sól,pieprz,paprykę, i miód. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy majerankiem. Fasolka najlepsza jest dnia nastopnego , gdy wszystkie smaki się połącza.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 20.11.2013 13:10
pyszna fasolka
IwonaKa 25.07.2013 14:14
pycha,moje ulubione danie
Grazyna0211 13.07.2013 15:34
lubimy taką fasolę
gosia1988 09.07.2013 13:50
jedno z moich ulubionych dań
caralajna 11.05.2013 18:04
jako dzieciak uwielbiałam :)
Ela15 16.04.2013 19:38
bardzo dobra
jeta72 08.04.2013 08:33
bardzo lubię :-)
Bernadeta 18.03.2013 16:11
super fasolka ,lubie bardzo ,przygotowuje czasem z boczkiem wędzonym-z miodem nie próbowałam
Ewelina38 15.03.2013 11:29
uwielbiam ją, a już tak dawno nie jadłam.... koniecznie do zrobienia w najbliższych dniach :)
gosia56 12.03.2013 16:37
bardzo pyszne danie
dianix 07.03.2013 15:09
super fasolka
David 06.03.2013 11:36
bardzo często robię
Bernadeta1 06.03.2013 00:11
bardzo lubię ale miodu też nigdy nie dodawałam
Alex_M 05.03.2013 18:06
ciekawy ten dodatek miodu :)
Rossie 05.03.2013 15:51
ja zamiast kiełbasy i baleronu daję dobry wędzony boczuś ;) i nigdy nie dodawałam miodu, musze spróbować koniecznie, bo tez czesto robię fasolkę. Super, mniam mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak