Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasola płaskostrąkowa w sosie pomidorowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola zielona płaskostrąkowa 750g
pomidory malinowe 1 kg
cebula biała duża
oliwa 3 łyżki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
czosnek 1 ząbek
zioła świeże

Przepis i sposób przygotowania na: Fasola płaskostrąkowa w sosie pomidorowym

Pomidory sparzyć, zahartować zimną wodą, odcedzić, obrać i posiekać. Przełożyć do szerokiego rondla razem z posiekaną cebulą i gotować, aż się rozpadną - przetrzeć przez sito lub zmiksować. Dodać zioła, sól, pieprz i wyciśnięty czosnek - gotować dalej, aż sos odparuje i zgęstnieje.

W międzyczasie przebrać fasolę, odciąć twarde końcówki, wrzucić do gorącej osolonej wody i ugotować al dente. Odcedzić i przełożyć do sosu pomidorowego. Dusić do miękkości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak