Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasola Jaś na gęsto z szybkowara

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Bardzo lubimy fasolę ziarnistą w różnych odmianach i na różne sposoby przygotowaną, taka fasola na gęsto jest bardzo sycąca i smaczna..........SMACZNEGO!!!

Składniki:

składniki:

fasola Jaś 1 kilogram
woda 1.5 litra
ziele angielskie 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
żeberka wędzone 70 dag
kiełbasa zwyczajna 2 sztuki
smalec 1 łyżeczka
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 5 sztuk
papryka czerwona 2 sztuki
Kucharek 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Cząber suszony Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Fasola Jaś na gęsto z szybkowara

przygotowanie:

1

Fasolę Jaś moczyć w wodzie całą noc, wodę wylać z moczenia. Ziarna wsypać do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, żeberka wędzone, wlać wodę, po zasyczeniu pary, gotować 40 minut.

Krok 1 - Fasola Jaś na gęsto z szybkowara foto
2

W większym garnku na smalcu usmażyć pokrojoną kiełbasę, cebulę, paprykę, dodać przyprawę Kucharek i paprykę ostrą.

Krok 2 - Fasola Jaś na gęsto z szybkowara foto
3
Do kiełbasy dodać fasolę ugotowaną z wywarem, obrane mięso z żeberek, dodać cząber i krótko zagotować, nakryć pokrywką i zostawić najlepiej do następnego dnia, fasola wchłonie wywar, jest bardziej aromatyczna.
Krok 3 - Fasola Jaś na gęsto z szybkowara foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak