Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasola jaś jako danie wigilijne

4.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 50 dag
cebula 1 szt. duża
olej do smażenia 4 łyżki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do dań z fasoli i warzyw strączkowych Prymat 1 szt
Pieprz czarny Prymat w młynku 1/2 łyżeczki
sól do smaku
mąka 1 łyżka
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Fasola jaś jako danie wigilijne

Fasolę namoczyć na 12 godzin. Odlać wodę i zalać nową na około 1-2 cm ponad powierzchnię fasoli. Zagotować. Cebulę pokroić drobno i podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać do gotującej się fasoli. Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać do gotującej się fasoli. Dodać przyprawy i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy Zrobić zasmażkę z mąki i oleju i dodać do fasoli. Zagotować, wymieszać i doprawić do smaku

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zywy777 24.12.2019 00:31
przepyszne
pajbek 26.12.2014 16:07
Pyszna :-)
Mniam 26.12.2014 14:58
Fajne danie. Nie spotkałam się jeszcze z taką tradycją, ale chętnie bym zjadła taką fasolkę :)
Habibi 26.12.2014 12:21
u nas wcale nie ma tradycji podawania fasoli w wigilię, ale bardzo ją lubimy i często jemy poza świętami :)
Ola1young 26.12.2014 11:57
my jemy fasole z barszczem czerwonym
molanka 26.12.2014 10:01
apetycznie wygląda
adelajda 26.12.2014 09:55
dobre danie :)
matesko 25.12.2014 22:48
doskonałe danie nie tylko na Wigilię
Adam/ZUB3R 25.12.2014 22:47
smaczna fasola

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak