Fasola Jaś

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola Jaś

    1/2 kg
  • cebula

    1 sztuka
  • przyprawa do dań z fasoli

    1 opakowanie
  • koncentrat pomidorowy

    4 łyżki
  • olej

    4 łyżki
  • mąka

    2-3 łyżki
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • majeranek

    1 łyżka
  • boczek wędzony

    20 dag
  • kiełbasa cienka

    40 dag
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę obrać. Fasolę wypłukać, zalać 2 litrami gorącej wody. Odstawić na 2-3 godziny. Fasola szybciej napęcznieje. Następnie wlać do garnka z wodą w której się moczyła, dodać cebulę oraz liść laurowy. Gotujemy fasolę do miękkości. Pod koniec gotowania fasolę posolić do smaku. W między czasie boczek pokroić w kostkę. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w kostkę. Boczek i kiełbasę włożyć na patelnię i podsmażyć. Na 15 minut przed końcem gotowania fasoli dodać przyprawę do dań z fasoli oraz koncentrat pomidorowy. Następnie dodać kiełbasę z boczkiem. Wsypać majeranek, wymieszać. Gotować 15 minut. Doprawić jeszcze fasolę do smaku solą oraz pieprzem. Rozgrzać 4 łyżki oleju, wsypać mąkę zrobić zasmażkę. Następnie zasmażkę rozprowadzić w zupie. Jeszcze chwilę gotować. Danie gotowe.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
madzialena19 08.10.2016 23:03
Dobra fasola .
angelika14 10.08.2012 13:59
pyszna zupka
bgs1984 02.07.2012 16:11
pycha
marzenciak1985 02.07.2012 16:07
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat