Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Farfalle z homarcami i cukinią

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron kokardki 400 gram
homace 6 sztuk
pomidorki koktajlowe 150 gram
śmietana 100 gram
cukinia 2 sztuki
szalotka 2 sztuki
brandy 1 szklanka
oliwa 2 łyżki
natka pietruszki 1 łyżka
czerwona sałata radicchio 1 sztuka
Pieprz biały mielony Prymat 3 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Farfalle z homarcami i cukinią

1. Zagotuj dużą ilość wody na makaron. Nie musisz dodawać oleju, ani oliwy, dzięki pszenicy durum makaron nie skleja się podczas gotowania. Wodę posól dopiero gdy zacznie wrzeć.
2. Pokrój drobno szalotkę i zeszklij na patelni z dwiema łyżkami oliwy. Dodaj homarce przekrojone wzdłuż, wlej brandy i poczekaj aż odparuje. Kiedy homarce staną się białe zdejmij je z patelni i odłóż na talerz.
3. Dodaj na patelnię pokrojone pomidorki koktajlowe i duś przez 4 minuty. Wrzuć makaron do gotowania.
4. Na oddzielnej patelni podsmaż z solą i z oliwą cukinie pokrojone w paski. Po dwóch minutach przełóż cukinie na patelnię z pomidorkami.
5. Wlej śmietanę i dodaj z powrotem homarce, dodaj sałatę pokrojoną w cienkie paski. Dodaj soli i pieprzu do smaku.
6. Odcedź makaron kiedy będzie al dente i przełóż na patelnię. Posyp świeżo posiekaną natką pietruszki i wymieszaj.
7. Gotowe! Możesz podawać!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak