Farfalle z homarcami i cukinią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron kokardki

    400 gram
  • homace

    6 sztuk
  • pomidorki koktajlowe

    150 gram
  • śmietana

    100 gram
  • cukinia

    2 sztuki
  • szalotka

    2 sztuki
  • brandy

    1 szklanka
  • oliwa

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • czerwona sałata radicchio

    1 sztuka
  • pieprz biały Prymat

    3 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Zagotuj dużą ilość wody na makaron. Nie musisz dodawać oleju, ani oliwy, dzięki pszenicy durum makaron nie skleja się podczas gotowania. Wodę posól dopiero gdy zacznie wrzeć.
2. Pokrój drobno szalotkę i zeszklij na patelni z dwiema łyżkami oliwy. Dodaj homarce przekrojone wzdłuż, wlej brandy i poczekaj aż odparuje. Kiedy homarce staną się białe zdejmij je z patelni i odłóż na talerz.
3. Dodaj na patelnię pokrojone pomidorki koktajlowe i duś przez 4 minuty. Wrzuć makaron do gotowania.
4. Na oddzielnej patelni podsmaż z solą i z oliwą cukinie pokrojone w paski. Po dwóch minutach przełóż cukinie na patelnię z pomidorkami.
5. Wlej śmietanę i dodaj z powrotem homarce, dodaj sałatę pokrojoną w cienkie paski. Dodaj soli i pieprzu do smaku.
6. Odcedź makaron kiedy będzie al dente i przełóż na patelnię. Posyp świeżo posiekaną natką pietruszki i wymieszaj.
7. Gotowe! Możesz podawać!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat