Fantazyjne roladki drobiowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Roladki, które dzisiaj przygotowałam są bardzo smaczne, ładnie prezentują się w przekroju, a ser który rozpuszcza się dookoła roladki dodaje dodatkowego wyrazistego smaku.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety drobiowe

    3 sztuki
  • szynka konserwowa

    3 plastry
  • ser żółty

    3 plastry
  • pomidor

    3 plastry
  • natka pietruszki

    3 gałązki
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    3 szczypty

Na ciasto:

  • jajko

    1 sztuka
  • mąka

    2 łyżki
  • śmietana 12%

    3 łyżki

Dodatkowo:

  • olej rzepakowy do smażenia

    100 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filet z drobiowy umyć, osuszyć rozbić tłuczkiem.
Rozłożyć plastry szynki, na szynce ułożyć plaster sera żółtego, plasterek pomidora oraz natkę pietruszki lub koperek świeży (w zależności od tego, co komu smakuje).

Szynkę zwinąć w ruloniki, owinąć porcją kurczaka, oprószyć przyprawą uniwersalną (u mnie kucharek) i obwiązać nitką kuchenną lub wykałaczką albo patyczkiem do szaszłyków.

Z jajka, mąki i śmietany przygotować ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Roladki obtaczać w mące, następnie zanurzać w cieście.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.

Podawać z frytkami i ulubioną surówką (u mnie buraczki).
Roladki możemy podawać pokrojone w plastry o grubości 1 cm lub w całości.

Bożena Matuszczyk
Roladki możemy podać w całości lub pokrojone w 1 cm plastry.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.07.2019 20:13
Dobre.
Bożena Matuszczyk 08.11.2018 11:45
Tak to prawda były na prawdę smaczne;)
bietka 08.11.2018 11:25
Pięknie wyglądają i na pewno są bardzo smaczne :)
Bożena Matuszczyk 07.11.2018 16:56
Dziękuję ;)
Basiliana 07.11.2018 16:05
Roladki pysznie się prezentują, a pomysł na ciasto jest bardzo ciekawy, wart wypróbowania.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat