Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
filety drobiowe
3 sztuki -
szynka konserwowa
3 plastry -
ser żółty
3 plastry -
pomidor
3 plastry -
natka pietruszki
3 gałązki -
przyprawa uniwersalna Kucharek
3 szczypty
Na ciasto:
-
jajko
1 sztuka -
mąka
2 łyżki -
śmietana 12%
3 łyżki
Dodatkowo:
-
olej rzepakowy do smażenia
100 mililitrów
Sposób przygotowania
Filet z drobiowy umyć, osuszyć rozbić tłuczkiem.
Rozłożyć plastry szynki, na szynce ułożyć plaster sera żółtego, plasterek pomidora oraz natkę pietruszki lub koperek świeży (w zależności od tego, co komu smakuje).
Szynkę zwinąć w ruloniki, owinąć porcją kurczaka, oprószyć przyprawą uniwersalną (u mnie kucharek) i obwiązać nitką kuchenną lub wykałaczką albo patyczkiem do szaszłyków.
Z jajka, mąki i śmietany przygotować ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Roladki obtaczać w mące, następnie zanurzać w cieście.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.
Podawać z frytkami i ulubioną surówką (u mnie buraczki).
Roladki możemy podawać pokrojone w plastry o grubości 1 cm lub w całości.
Roladki możemy podać w całości lub pokrojone w 1 cm plastry.![]()
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się