Fałszywe gęsie pipki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg cebuli

    1
  • główki czosnku

    1-2
  • czubata łyżeczka curry

    1
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej

    1
  • sól, pieprz mielony

    do smaku:
  • gin

    1 indycze
  • mąka kukurydziana

    1 czubata łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przeglądając przepisy kuchni żydowskiej zaintrygowały mnie \"gęsie pipki\"/\"gęsi pipek\", ale znalazłam dwie różne potrawy o tej samej nazwie! Prawdę mówiąc - zgłupiałam! Przepisy różniły się bardzo - były z różnych składników i efekt końcowy był w zupełnie innej formie...

Pogrzebałam nieco w sieci i ...\"mam odpowiedź! W ramach ciekawostki – gęsi pipek to określenie na dwie różne potrawy z żydowskiej kuchni. W Galicji były to właśnie duszone żołądki, w Kongresówce – nadziewane podrobami gęsie szyje. I stąd właśnie tajemnicze pipki – oznaczające w jidisz tyle co ‘rurki’ pochodzące od niemieckiego Pfeifen (por. angielskie PIPE)\".

Ponieważ nie udało mi się dostać gęsich szyjek i nie miałam pomysłu czym je zastąpić postanowiłam zrobić wersję galicyjską a żołądki gęsie zamienić na indycze - rozmiar chyba podobny.
Żołądki dokładnie umyłam, przełożyłam na durszlak i 3 razy przelałam wrzącą wodą. Potem włożyłam je do rondla, zalałam wodą, którą po zagotowaniu odlałam. Żołądki pokroiłam na nieco mniejsze kawałki (3-4) i umieściłam z powrotem w rondlu. Cebulę obrałam, pokroiłam w niezbyt cienkie pół plasterki. Czosnek posiekałam drobno - było go na prawdę dużo, ale spokojnie! złagodniej podczas duszenia! Na patelni rozgrzałam olej, podsmażyłam cebulę aż lekko się zezłociła i przełożyłam ją do żołądków. Dodałam czosnek, curry i paprykę. Całość zalałam wodą, tyle żeby wszystko było prawie przykryte. Dusiłam na małym ogniu prawie 2 godziny. Mięso zmiękło doskonale, ale sos był dla mnie nieco za rzadki...więc dodałam mąkę kukurydzianą (wsypałam bezpośrednio do sosu, nie trzeba jej rozrabiać). Doprawiłam też całość solą, pieprzem i dusiłam jeszcze 10 min.. Podałam z pęczakiem i muszę przyznać, że było bardzo pysznie!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Natalia/tubisiek 11.02.2012 11:47
ładne zdjęcia :)
SmacznaPyza 25.11.2011 07:48
Agnik, ja jej nie wymyśliłam
Agnik 23.11.2011 16:19
gratulacje za nazwę
joanna77 15.05.2011 21:52
ale jaka fajna nazwa!
eli_555 30.01.2011 22:23
Danie pysznie wygląda.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat