Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

falowiec

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 2 kostki
jajko 6 szt
mąka 2,5 szkl
cukier puder 1 szkl
cukier wanilinowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia łyżka 1 łyż
kakao 2 łyż
mleko 3,2% 1/2 litr
cukier drobny 1 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki
wiórki kokosowe 1 szkl
wiśnie 1 szkl
polewa czekoladowa gotowa opakowanie
olejek migdałowy 1 mały

Przepis i sposób przygotowania na: falowiec

1. Ciasto: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtko, make wymieszana z proszkiem do pieczenia, olejek i ubita na sztywno piane z białek. Ciasto podzielić na 2 części. Jedna część wyłożyć na blachę, do drugiej dodać kakao i 2 łyżki wody, wyłożyć na jasna część ciasta. Na wierzchu gęsto rozłożyć owoce piec ok 40 minut w temp 180°C
2. Krem:400 ml mleka zagotować, dodać cukier i wymieszane w 100ml mleka maki. Chwile gotować. Dodać olejek i wystudzić. Masło utrzeć i cały czas ucierając dodawać po jednej łyżce budyniu. Wyłożyć na przestudzone ciasto.
3. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i polać polewa. Smacznego:))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak