Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fale Dunaju ze śliwkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

jajko 5
mleko 4/5 szklanki
cukier 4/5 szklanki
olej 3/4 szklanki
mąka pszenna 2,5 szklanki
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
kakao 2,5 łyżki
mleko 2 łyżki
cukier waniliowy 1

masa

mleko 2 i 3/4 szklanki
budyń śmietankowy 2
masło 1
cukier puder 3 łyżki

dodatkowo

śliwki 50 dag
czekolada mleczna 1
mleko 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Fale Dunaju ze śliwkami

Kroki postępowania

1
Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy większą część cukru i dalej miksujemy na szklistą, sztywną pianę. W osobnym naczyniu z pozostałym cukrem oraz cukrem wanilinowym miksujemy żółtka na puszysty kogiel – mogiel. Do ubitych białek dodajemy zmiksowane żółtka i mieszamy na wolnych obrotach. Stopniowo, wolnym strumieniem wlewamy cały olej.
Krok 1 - Fale Dunaju ze śliwkami foto
2
Następnie na przemian dodajemy mleko i zmieszaną z proszkiem mąkę – wolno miksujemy. Połowę przygotowanego ciasta wylewamy na wysmarowaną blaszkę, do pozostałej części dodajemy kakao oraz 2 łyżki mleka – dokładnie mieszamy. Delikatnie wylewamy na jasne ciasto i równomiernie rozkładamy na całej jego powierzchni. Umyte i osuszone śliwki przecinamy na pół i pozbawiamy pestek. Układamy je w równych odstępach na cieście (skórką do dołu), lekko dociskając, tak aby były na równi z powierzchnią ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 40-45 minut w temperaturze 180* (do suchego patyczka).
Krok 2 - Fale Dunaju ze śliwkami foto
3
Nastawiamy na gaz 2 szklanki mleka, w pozostałym mieszamy budynie – gotujemy gęsty budyń, który odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, następnie partiami dodajemy budyń.
Krok 3 - Fale Dunaju ze śliwkami foto
4
Zmiksowany krem równomiernie nakładamy na ostudzonego ciasto.
Krok 4 - Fale Dunaju ze śliwkami foto
5
Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, następnie polewamy nią (ale nie bardzo gorącą) przygotowane ciasto. Odstawiamy na pół godziny do lodówki i możemy się zajadać.
Krok 5 - Fale Dunaju ze śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Paulina 11.08.2022 11:29
Jakiej wielkości blaszka?
Doradca Smaku 11.08.2022 14:10
Taka 23 na 37 centymetrów powinna być ok :)
halina17 21.08.2016 22:55
Apetycznie wygląda ciasto. .
KORAL 21.08.2016 18:31
Pyszne ciasto :)
Bernadeta1 21.08.2016 14:49
bardzo takie ciasto lubię
Franciszek 21.08.2016 13:00
dobry do kawy
dodi 21.08.2016 12:31
pieknie wyglada
Krystyna32 21.08.2016 12:19
smaczne ciasto
Lis 21.08.2016 12:07
Przepyszne:)
Edith85 21.08.2016 11:54
Uwielbiam to ciasto
olkaaa 21.08.2016 11:27
wygląda smakowicie
Janina 21.08.2016 10:53
Wspaniłe smaki;))
IZABELA29 21.08.2016 10:42
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak