Fale Dunaju z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mąka pszenna

    2 szkl
  • jajko

    3
  • cukier

    100 g
  • mleko 2%

    150 ml
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kakao

    2 łyżki
  • jabłka

    500 g
  • mleko

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    150 ml

Krem

  • mleko

    400 ml
  • margaryna

    200 g
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • cukier

    3 łyżki
  • aromat pomarańczowy

    kilka kropel
  • cukier wanilinowy

    1 małe opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w ósemki.

Do większej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie do żółtek powoli wlewamy olej. Przesianą mąkę na przemian z mlekiem dodajemy do ciasta. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy dodatkowo przesiane kakao i 2 łyżki mleka.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią jasne ciasto, na górę kakaowe ciasto, na wierzch wykładamy ósemki jabłek. Ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut i pieczemy w temperaturze 180ºC lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.

Krem
W 100 ml rozrabiamy budyń. 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem następnie dodajemy mieszankę budyniową. Gdy budyń zgęstnieje, zdejmujemy go z palnika, przykrywamy wierzch folią aluminiową i odstawiamy do ostudzenia.

Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy na jasną masę. Do masy dodajemy po łyżce ostygnięty budyń ciągle miksując. Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu pomarańczowego. Krem wykładamy na ostudzone ciasto i równamy. Blaszkę wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Przygotowujemy ulubioną polewę czekoladową lub dekorujemy wierzch ciasta czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
slodkieniebo
Ciasto możecie przygotować również z innymi ulubionymi owocami, np. gruszkami, truskawkami, śliwkami a w oryginale z wiśniami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Elka79 09.04.2020 11:02
Witam te składniki to na bkaszkę o jakich wymiarach? Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt
jejkuchnia 22.09.2017 07:47
Mama często robiła to ciasto, jak byłam dzieckiem. Jest pyszne!
bietka 20.09.2017 11:34
też robię to ciacho, polecam bo jest pyszne :)
IZABELA29 30.07.2016 18:37
pyszne ciasto
Klausia 07.11.2015 14:44
ten krem jest świetny
slodkieniebo 27.10.2015 15:12
Dziękuję :)
Janina 14.10.2015 22:26
Lubię to ciasto;)
marenka 14.10.2015 18:06
pycha ciacho ;-)
Ola1young 14.10.2015 17:56
apetyczne ciacho
IZABELA29 14.10.2015 17:44
pyszne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat