Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fale Dunaju z jabłkami

4.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sprawdzony przepis na doskonałe, uwielbiane przez wszystkich ciasto Fale Dunaju. Po przekrojeniu dwie warstwy ciasta - kakaowa i jasna, układają się we wzór fal. 

Składniki:

Składniki

mąka pszenna 2 szklanki
jajko 3 sztuki
cukier 100 gramów
mleko 2% 150 mililitrów
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
jabłka 500 gramów
mleko 2 łyżki
olej rzepakowy 150 mililitrów

Krem

mleko 400 mililitrów
margaryna 200 gramów
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier 3 łyżki
aromat pomarańczowy kilka kropel
cukier wanilinowy 1 małe opakowanie

Porada

Ciasto możecie przygotować również z innymi ulubionymi owocami, np. gruszkami, truskawkami, śliwkami, a w oryginale z wiśniami.

Przepis i sposób przygotowania na: Fale Dunaju z jabłkami

Ciasto

Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w ósemki.

Do większej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie do żółtek powoli wlewamy olej. Przesianą mąkę na przemian z mlekiem dodajemy do ciasta. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy dodatkowo przesiane kakao i 2 łyżki mleka.

Blachę o wymiarach 30x30 wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią jasne ciasto, na górę kakaowe ciasto, na wierzch wykładamy ósemki jabłek. Ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut i pieczemy w temperaturze 180ºC lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.

Krem
W 100 ml rozrabiamy budyń. 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem, następnie dodajemy mieszankę budyniową. Gdy budyń zgęstnieje, zdejmujemy go z palnika, przykrywamy wierzch folią i odstawiamy do ostudzenia.

Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy na jasną masę. Do masy dodajemy po łyżce ostygnięty budyń ciągle miksując. Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu pomarańczowego. Krem wykładamy na ostudzone ciasto i równamy. Blaszkę wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Przygotowujemy ulubioną polewę czekoladową lub dekorujemy wierzch ciasta czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Elka79 09.04.2020 11:02
Witam te składniki to na bkaszkę o jakich wymiarach? Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt
jejkuchnia 22.09.2017 07:47
Mama często robiła to ciasto, jak byłam dzieckiem. Jest pyszne!
bietka 20.09.2017 11:34
też robię to ciacho, polecam bo jest pyszne :)
IZABELA29 30.07.2016 18:37
pyszne ciasto
Klausia 07.11.2015 14:44
ten krem jest świetny
slodkieniebo 27.10.2015 15:12
Dziękuję :)
Janina 14.10.2015 22:26
Lubię to ciasto;)
marenka 14.10.2015 18:06
pycha ciacho ;-)
Ola1young 14.10.2015 17:56
apetyczne ciacho
IZABELA29 14.10.2015 17:44
pyszne ciasto
mirosława4 14.10.2015 16:51
rewelacyjnie się prezentuje
ania2610 14.10.2015 15:37
bardzo lubię to ciasto!
Franciszek 14.10.2015 15:19
pięknie wygląda
Agnieszka-87-25 14.10.2015 14:46
kuszące ciasto
Pani Domu 14.10.2015 14:04
pycha ciacho
JulkaTomeczek 14.10.2015 13:31
Uwielbiam to ciasto
Benita 14.10.2015 13:04
Przepyszny deser.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak