Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fale Dunaju

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

margaryna 20 dag
cukier szklanka
jajko 5 szt
mąka 2 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżeczki
jabłka 5 szt

Krem

mleko 2 szkl
budyń waniliowy 2 szt
galaretka cytrynowa szt
masło 200 g
cukier 3 łyżki

Polewa

czekolada mleczna szt
mleko 3 łyżki
płatki migdałowe 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Fale Dunaju

1.Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Margarynę ucieramy z cukrem, wciąż ucierając dodajemy po jednym jajku, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części , do jednej części dodajemy kakao. Blachę o wymiarach 36x24 smarujemy margaryną i wylewamy jasne ciasto. Na jasne ciasto wykładamy jabłka i przykrywamy ciemnym ciastem. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180C. Studzimy.

2. Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a w pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy, wlewamy na wrzące mleko i gotujemy często mieszając aby nie było grudek. Do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę. Odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na ciasto wykładamy masę budyniową.

3.Czekoladę łamiemy na kawałki i podgrzewamy z mlekiem często mieszając aż się rozpuści. Ciepłą polewa polewamy ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi,. Odstawiamy do schłodzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 04.01.2016 17:24
Bardzo lubię to ciasto:))
gosia56 04.01.2016 12:43
super ciasto;)
monikaT83 04.01.2016 12:29
pyszny wypiek! chociaż wstyd się przyznać ja jeszcze fal dunaju nie piekłam...muszę pomysleć jego odchudzeniu:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak