Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fale Dunaju

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 1 szklanka
margaryna 1 kostka
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
mleko 6 łyżek
aromat rumowy klka kropli
jabłka 3 sztuki

Krem

masło 3/4 kostki
mleko 0,5 litra
cukier 0,5 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier wanilinowy

Polewa

cukier 5 łyżek
kakao 2 łyżki
masło 1 łyżka
śmietana 18 proc 2-3 łyżki

Porada

Wspaniałe ciasto do kawy i nie tylko, połączenie pieczonych jabłek z kremem zadowoli każde podniebienie:)

Przepis i sposób przygotowania na: Fale Dunaju

Kroki postępowania

1
Miękką margarynę ucieram z cukrem i żółtkami.
Krok 1 - Fale Dunaju foto
2
W osobnym naczyniu ubijam na sztywno pianę z białek.
Krok 2 - Fale Dunaju foto
3
Do masy z żółtkami dodaję 3 łyżki mleka, kilka kropli aromatu rumowego, proszek do pieczenia oraz stopniowo mąkę z połową piany z białek (ciasto jest gęste). Wszystko dokładnie miksuję i na koniec dodaję resztę piany z białek, aby napowietrzyć ciasto - mieszam krótko.
Krok 3 - Fale Dunaju foto
4
Do osobnego naczynia odlewam trochę mniej niż połowę ciasta, dodaję 2 łyżki kakao i 3 łyżki mleka - miksuję (niektórzy dzielą na pół, ja jednak wolę więcej jasnego ciasta). Do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy 36 x 25cm przekładam jasną część ciasta.
Krok 4 - Fale Dunaju foto
5
Na jasnej części rozsmarowuję warstwę z kakao. Obieram jabłka, kroję na większe kawałki i układam w rzędach. Piekę ciasto ok. 1 godz. w temp. 170st. C
(do suchego patyczka).
Krok 5 - Fale Dunaju foto
6
Krem: w 3/4 szklanki mleka mieszam obie mąki, cukier i cukier wanilinowy, pozostałe mleko zagotowuję. Do gotującego się mleka wlewam rozrobiony płyn i gotuję budyń - studzę.
Krok 6 - Fale Dunaju foto
7
Miękkie masło miksuję na gładką masę i dodaję do niej po łyżce ostudzonego budyniu - ubijam do białości. Przekładam krem na ostudzone ciasto.
Krok 7 - Fale Dunaju foto
8
Polewa: wszystkie składniki polewy zagotowuję na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy lekko przestygnie - dekoruję ciasto i wstawiam do lodówki.
Krok 8 - Fale Dunaju foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 16.03.2015 07:23
pyszne ciasto ,bardzo je lubię
monikaT83 14.03.2015 23:29
cudne ciasto! a ja jeszcze go nie piekłam...wstyd:)
ben-ka 14.03.2015 22:30
Bardzo lubię to ciasto.
mirosława4 14.03.2015 21:33
z jabłkami jeszcze nie piekłam zawsze wiśnie lub agrest daję
agnieszka214 14.03.2015 21:18
takie ciasto jest pyszne do kawki
ada.la 14.03.2015 20:44
ja też je lubię
Franciszek 14.03.2015 19:53
super fale
barbara11561 14.03.2015 19:42
rewelacyjne ciasto,dawno go nie piekłam-robiłam zawsze z wiśniami:)
Stenka 14.03.2015 19:16
Lubię to ciasto
IKrakowianka 14.03.2015 19:12
uwielbiam to ciasto
Janina 14.03.2015 19:03
Moje ulubione ciasto;)
marenka 14.03.2015 18:55
Pyszne ciasto:-)
adelajda 14.03.2015 18:22
dobre ciasto :)))
Jadwiga/Jaga85 14.03.2015 18:00
Ciasto , które zawsze smakuje!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak