Fale Dunaju

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • margaryna

    1 kostka
  • jajko

    5 sztuk
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kakao

    2 łyżki
  • mleko

    6 łyżek
  • aromat rumowy

    klka kropli
  • jabłka

    3 sztuki

Krem

  • masło

    3/4 kostki
  • mleko

    0,5 litra
  • cukier

    0,5 szklanki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier wanilinowy

Polewa

  • cukier

    5 łyżek
  • kakao

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • śmietana 18 proc

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Fale Dunaju foto
Miękką margarynę ucieram z cukrem i żółtkami.
Krok 2 - Fale Dunaju foto
W osobnym naczyniu ubijam na sztywno pianę z białek.
Krok 3 - Fale Dunaju foto
Do masy z żółtkami dodaję 3 łyżki mleka, kilka kropli aromatu rumowego, proszek do pieczenia oraz stopniowo mąkę z połową piany z białek (ciasto jest gęste). Wszystko dokładnie miksuję i na koniec dodaję resztę piany z białek, aby napowietrzyć ciasto - mieszam krótko.
Krok 4 - Fale Dunaju foto
Do osobnego naczynia odlewam trochę mniej niż połowę ciasta, dodaję 2 łyżki kakao i 3 łyżki mleka - miksuję (niektórzy dzielą na pół, ja jednak wolę więcej jasnego ciasta). Do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy 36 x 25cm przekładam jasną część ciasta.
Krok 5 - Fale Dunaju foto
Na jasnej części rozsmarowuję warstwę z kakao. Obieram jabłka, kroję na większe kawałki i układam w rzędach. Piekę ciasto ok. 1 godz. w temp. 170st. C
(do suchego patyczka).
Krok 6 - Fale Dunaju foto
Krem: w 3/4 szklanki mleka mieszam obie mąki, cukier i cukier wanilinowy, pozostałe mleko zagotowuję. Do gotującego się mleka wlewam rozrobiony płyn i gotuję budyń - studzę.
Krok 7 - Fale Dunaju foto
Miękkie masło miksuję na gładką masę i dodaję do niej po łyżce ostudzonego budyniu - ubijam do białości. Przekładam krem na ostudzone ciasto.
Krok 8 - Fale Dunaju foto
Polewa: wszystkie składniki polewy zagotowuję na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy lekko przestygnie - dekoruję ciasto i wstawiam do lodówki.
ania2610
Wspaniałe ciasto do kawy i nie tylko, połączenie pieczonych jabłek z kremem zadowoli każde podniebienie:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
monika141 16.03.2015 07:23
pyszne ciasto ,bardzo je lubię
monikaT83 14.03.2015 23:29
cudne ciasto! a ja jeszcze go nie piekłam...wstyd:)
ben-ka 14.03.2015 22:30
Bardzo lubię to ciasto.
mirosława4 14.03.2015 21:33
z jabłkami jeszcze nie piekłam zawsze wiśnie lub agrest daję
agnieszka214 14.03.2015 21:18
takie ciasto jest pyszne do kawki
ada.la 14.03.2015 20:44
ja też je lubię
Franciszek 14.03.2015 19:53
super fale
barbara11561 14.03.2015 19:42
rewelacyjne ciasto,dawno go nie piekłam-robiłam zawsze z wiśniami:)
Stenka 14.03.2015 19:16
Lubię to ciasto
IKrakowianka 14.03.2015 19:12
uwielbiam to ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat