Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

FALE DUNAJU

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 6 sztuk
margaryna 1 kostka
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1,5 szklanki
kakao gorzkie 2,5 łyżki
woda mineralna 2 łyżki

Masa

krem do karpatki

Owoce

jabłka 6-8 sztuk

Posypka

gorzka czekolada 0,5 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: FALE DUNAJU

Kroki postępowania

1
Żółtka oddzielamy od białek. Białka odstawiamy na bok. Do żółtek dodajemy szklankę cukru i miksujemy aż uzyskamy gładką masę. Następnie dodajemy po kawałku margarynę. Gdy całość dokładnie się połączy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. W osobnej misce ubijamy pianę. Dodajemy je do ciasta i wszystko dokładnie delikatnie mieszamy.
Krok 1 - FALE DUNAJU foto
2
Powstałe ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao i 2 łyżki wody. Dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ósemki. Oba kolory ciasta przelewamy na przemian do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Na wierzch układamy pokrojone jabłko. Ciasto pieczemy około 45 minut.
Krok 2 - FALE DUNAJU foto
3
Upieczony placek odstawiamy do ostygnięcia. Krem karpatkowy przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, studzimy. Na ciasto rozsmarowujemy krem karpatkowy, a na wierzch na tarce o drobnych oczkach ścieramy czekoladę. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie ciasto nadaje się do spożycia.

Smacznego :)
Krok 3 - FALE DUNAJU foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak