Falafele

Falafele

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    30 dag
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    1
  • czosnek

    2 ząbki
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • kolendra mielona

    1/2 łyżeczki
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Falafele

Ciecierzycę namoczyć na noc w dużej ilości wody. Następnie odlać wodę. Ciecierzycę wypłukać i zmielić w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulką. Do masy dodać wszystkie przyprawy i sodę. Dokładnie wymieszać. Przykryć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Na patelni rozgrzać olej. Z masy formować spłaszczone kotleciki. Smażyć ok. 2 minuty z każdej strony. Można podać z jogurtem naturalnym i sałatką z pomidora i ogórka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Róża1 20.03.2015 22:22
bardzo smaczny obiadek :-)
Joannasz3190 20.03.2015 22:12
Pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat