Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Falafel w bułce z pieczonym bakłażanem i warzywami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Bułka

mąka orkiszowa 500 g, jasna
drożdże świeże 30 g
woda letnia 220-250 ml
cukier 1 łyżeczka
olej 2 łyżki
jogurt naturalny 100 g
sól 1 łyżeczka
jajko do posmarowania
sezam 1-2 łyżki, do posypania

Falafel

ciecierzyca 500 g, z puszki, odsączona
kolendra 1/2 natki
sok z cytryny 1 łyżka
szalotka 2
ząbki czosnku 2
kumin 1 łyżeczka, mielonego
Przyprawa harissa 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki

Sos czosnkowy

jogurt naturalny 150 g
ząbki czosnku 1-2
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
cukier 1/4 łyżeczki

Pieczony bakłażan

bakłażan 1
sól i pieprz

Dodatki

sałata lodowa
sałata masłowa
pomidory 2
ogórek 1

Przepis i sposób przygotowania na: Falafel w bułce z pieczonym bakłażanem i warzywami

Kroki postępowania

1
Ciasto: do miski wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i zalej letnią wodą, odstaw aby drożdże się spieniły. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto na jednolite, miskę przykryj i odstaw, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Krok 1 - Falafel w bułce z pieczonym bakłażanem i warzywami foto
2
Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciasto i uformuj koło na całą szerokość blachy. Ciasto posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem, odstaw na 15 minut by lekko podrosło. Piekarnik nagrzej do 180 st. C, bułkę piecz ok. 35 minut.
Krok 2 - Falafel w bułce z pieczonym bakłażanem i warzywami foto
3
Po ostygnięciu przekrój na 4 części. Każdą część rozkrój po środku nie przecinając jednego brzegu.
Krok 3 - Falafel w bułce z pieczonym bakłażanem i warzywami foto
4
Bakłażana umyj i pokrój w dosyć cienkie plastry, oprósz solą i pieprzem, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz w 180 st. C ok. 25 minut.
Krok 4 - Falafel w bułce z pieczonym bakłażanem i warzywami foto
5
Falafel: ciecierzycę i resztę składników zblenduj na gładko, odstaw na 30 minut do lodówki.
Krok 5 - Falafel w bułce z pieczonym bakłażanem i warzywami foto
6
Z masy formuj kotleciki i układaj na blaszce, piecz w 180 st. C przez 25-30 minut.
Krok 6 - Falafel w bułce z pieczonym bakłażanem i warzywami foto
7
Na sos czosnkowy: czosnek rozgnieć i wymieszaj z jogurtem, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Krok 7 - Falafel w bułce z pieczonym bakłażanem i warzywami foto
8
Warzywa pokrój w plastry, sałatę opłócz i wysusz. Bułkę posmaruj w środku sosem jogurtowym, nakładaj do niej sałatę, falafel, bakłażana, pomiodora, ogórek.
Krok 8 - Falafel w bułce z pieczonym bakłażanem i warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 15.08.2016 11:52
Musi być bardzo smaczne :)
Krystyna32 15.08.2016 11:14
pyszności :)
bertpvd 15.08.2016 11:12
świetna pozycja z kuchni arabskiej :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak